U glavnom španjolskom gradu Madridu održava se Kongres Europske pučke stranke (EPP) na kojem je prisutno više od 3 000 sudionika, uključujući 750 izaslanika te 14 šefova država i vlada. Domaćin Kongresa je španjolski premijer Mariano Rajoy. Na Kongresu najutjecajnije političke obitelji u Europi sudjeluje međunarodni tajnik HDZ-a (ujedno i izaslanik predsjednika Tomislava Karamarka) dr. Miro Kovač i članovi hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu: Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier i Marijana Petir (HSS).

Juncker, Tusk, Weber, Merkel…

Među inima, na Kongresu su i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Vijeća EU Donald Tusk, predsjednik Kluba pučana u EP-u Manfred Weber, njemačka kancelarka Angela Markel… Te brojni drugi europski lideri.

Daulu povjeren novi mandat

Dosadašnji predsjednik EPP-a Joseph Daul ponovno je izabran na mandat od četiri godine, dok će se tijekom Kongresa izabrati članovi ostalih tijela stranke. Kongres je usvojio novi programski dokument EPP-a te niz tematskih rezolucija, pri čemu je najbitnija o izbjegličko-migracijskoj krizi. Glavne teme rasprava bile su gospodarski rast i zapošljavanje. 

Pučani uspješni

Posebna priznanja za doprinos radu EPP-a dobili su Jose Manuel Barroso i Herman Van Rompuy. Kao primjer uspjeha i gospodarskog rasta finski ministar financija Alexander Stubb te potpredsjednica španjolske vlade Soraya Saenz de Santamaria prezentirali su pozitivne učinke provođenja reformi u Finskoj i Španjolskoj složivši se da su države članice - na čijem čelu su europski pučani - davno izašle iz krize. No članice EU sa socijalističkim vladama još uvijek sa bore s gospodarskom krizom.

Zajednički pristup

Europski pučani su svjesni da je Europa trenutno suočena s tri krize - počevši od krize eura, preko migrantske krize do pitanja sigurnosti te da se ovi problemi mogu riješiti samo zajedničkim pristupom na razini cijele EU.