U Europskom parlamentu u Bruxellesu u srijedu je - u organizaciji naše eurozastupnice Ivane Maletić i časopisa „Komunal“ - održana konferencija, punim nazivom „Izazovi komunalnog gospodarstva i mogućnosti ulaganja u Jugoistočnoj Europi“.

Najbolja kvaliteta usluga građanima

Eurozastupnica Maletić je u uvodnom govoru istaknula važnost ulaganja u komunalnu infrastrukturu te se osvrnula na probleme s kojima se pri realizaciji projekata susreću jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

- Sve nas zabrinjava kako dosegnuti standarde zadane direktivama. Na razini lokalnih jedinica nisu problem samo izvori financiranja - jer su troškovi projekta veći od onih koji se mogu financirati iz pretpristupnih programa pomoći, europskih fondova ili drugih izvora. Još je teže definiranje najkvalitetnijih odgovarajućih rješenja u skladu s ciljevima u sektoru voda i otpada. U Hrvatskoj smo često svjedoci rasprava oko spalionica otpada i jesu li potrebne. S obzirom da nam je cilj cirkularna ekonomija, spalionice svakako nisu krajnje rješenje. Međutim, rješenja moraju biti takva da omoguće državi i lokalnim jedinicama da - s obzirom na resurse koje imaju - ostvare za građane najbolju kvalitetu usluga po nižim cijenama.

Inovativna rješenja

Maletić je dodala da su potrebna inovativna rješenja kako bi se postigao razvojni skok i što kvalitetnije i bolje dostigli ciljevi koji su postavljeni u direktivama:

- Napredak se može postići novim metodama koje će se razvijati u suradnji sa znanstvenicima, istraživačima, poduzetnicima, lokalnim jedinicama.

Primjeri dobre prakse

Marijan Kavran, urednik časopisa Komunal, osvrnuo se i na dobre prakse  Grada Ludbrega, otoka Krka i Preloga - koji prednjače u Hrvatskoj po pitanju odvojenog prikupljanja otpada i recikliranja.

Načelnik Odjela za međunarodne, regionalne i bilateralne odnose u Glavnoj upravi za okoliš Europske komisije Nicholas Hanley predstavio je instrumente pomoći za države pristupnice u procesu usklađivanja sa zakonodavstvom Europske unije u području voda i otpada. Iako je po komunalnom upravljanju Hrvatska uspješnija od ostalih država jugoistočne Europe, kazao je kako se Hrvatska još uvijek nalazi u tranzicijskom periodu.

- Države kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje za punopravno članstvo u EU trebaju jačati kapacitete javne administracije uz pomoć instrumenata Europske komisije poput TAIEX-a, TWINNING-a i regionalnih programa suradnje (ECRAN, EPPA).

Hanley je ujedno i predstavio financijske instrumente za pomoć ulaganju u okoliš - poput IPA, WBIF, IFIs i drugih.

EK pokrenula niz inicijativa

Predstavnik Kabineta povjerenika Europske Komisije za istraživanje, znanost i inovacije Carlosa Moedasa Robert Schröder predstavio je inovativna rješenja za dostizanje ciljeva u komunalnom gospodarstvu. Napomenuo je da postoje ozbiljni problemi, ne samo u jugoistočnoj, već u cijeloj Europi. Iz tog razloga EK je pokrenula niz inicijativa kojima želi ojačati ulaganja u inovacije i znanost, a više od milijardu eura na raspolaganju je u sklopu Horizon 2020.

Slovenska iskustva

Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu i član Kluba Zelenih Igor Šoltes predstavio je slovenska iskustva u komunalnom gospodarstvu. Osvrnuo se na problem prevelikog broja komunalnih pružatelja usluga u Sloveniji, njih 150, i nužne komunalne reforme. Opisao je odličan primjer slovenskog zatvora čiji su zatvorenici u obližnjoj šumi skupljali otpadno drvo i grijali se na palete, čime su smanjili troškove električnog grijanja za 30 posto. Ušteđenim novcem pokrili su troškove kredita te izgradili dom za starije osobe i glazbenu školu.