Kao predsjednik Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU i Ukrajine kontinuirano zagovaram pozitivna iskustva modela mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja kao svojevrsnog vanjskopolitičkog i sigurnosnog „izvoznog proizvoda“ u Ukrajini! - istaknuo je za Večernji list Andrej Plenković.  

Hrvatsko Podunavlje kao model!

U cilju nalaženja dugoročnog i održivog rješenja za Ukrajinu, Hrvatska itekako može pomoći! - nastavio je naš eurozastupnik:

- Iskustvo Hrvatske dragocjeno je jer je reintegracija Podunavlja obavljena mirnim putem te uz uspješno realiziran mandat Prijelazne uprave UN-a za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem (UNTAES), koji je - uz punu potporu svih strana i precizno definiran cilj - predvodio general Jacques Paul Klein. Hrvatska može ponuditi iskustva u procesu decentralizacije, uključivanja manjina u predstavnička tijela lokalne i regionalne razine, konvalidacije dokumenata, amnestije, zbrinjavanja prognanika, povratka prognanika i izbjeglica, obnove, razminiranja te procesa pomirenja i suživota.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-ukrajini-mozemo-pomoci-iskustvom-mirne...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-iskustva-mirne-reintegracije-korisna-z...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-iskustva-hrvatske-mogla-bi-biti-iznimn...

SNAŽNIJI ANGAŽMAN ZA PRIJATELJSKU UKRAJINU

Plenković je mnogo puta apelirao da se i Republika Hrvatska snažnije angažira. Jer, kao što ističe - ne smijemo zaboraviti da je Ukrajina bila prva zemlja članica UN-a koja nas je priznala 1991. godine:

- Hrvatska, uz izražavanje solidarnosti s prijateljskom Ukrajinom, ima mogućnost da bude aktivnija u pružanju vlastitih prokušanih savjeta o decentralizaciji, zaštiti manjina, zastupljenosti u tijelima vlasti…

http://www.hdz.hr/vijest/eu/nas-amandman-daje-rh-puno-snazniju-poziciju-...