Na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković zapalio je svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoju. Kao dio politike njegovanja kulture povijesnog sjećanja, odao je počast žrtvama nedemokratskih režima 20. stoljeća.

Suočavanje s prošlošću

Tom je prilikom predsjednik Plenković istaknuo:

- Nedvosmislena osuda masovnih kršenja ljudskih prava, njihovo znanstveno istraživanje te dostojanstveno obilježavanje mjesta stradanja minimum su demokratskog identiteta Hrvatske. Adekvatno suočavanje s prošlošću, koje uključuje pijetet i satisfakciju žrtvama i njihovim obiteljima, otklon od svakog totalitarizma te primjereno obrazovanje mladih o zločinima nedemokratskih sustava, nužno je za usredotočeno sučeljavanje s izazovima sadašnjosti i budućnosti.

Likvidacije političkih neistomišljenika

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. godine. Slijedom toga, 2011. Hrvatski sabor proglasio je 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u Republici Hrvatskoj.

Totalitarni i autoritarni režimi su u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim zemljama, doveli do masovnih tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda te progona i likvidacije političkih neistomišljenika. Zbog težine i opsega takvih nepravdi i zločina, posljedice vladavine nedemokratskih režima osjećaju se nažalost i danas.

Vijenci i u Macelju i na Golom otoku

U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava, ministar pravosuđa i član Središnjeg odbora HDZ-a Dražen Bošnjaković sudjeluje na memorijalnoj konferenciji žrtvama totalitarnih sustava u Tallinnu u Estoniji, a izaslanici predsjednika Vlade i HDZ-a položit će danas vijence i u Macelju i na Golom otoku.

Na Mirogoju su u pratnji predsjednika Plenkovića, među ostalima, bili potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, oboje članovi Središnjeg odbora HDZ-a.