Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković danas je s izaslanstvom Europskog parlamenta posjetio sjedište Ujedinjenih naroda u New Yorku. Teme razgovora bile su suradnja EU i UN-a u područjima sigurnosti, mirovnih misija, humanitarnih pitanja, zaštite ljudskih prava, razvojnih ciljeva i pomoći, kao i aktualne krize u Siriji i Ukrajini.

Izaslanstvo EP-a predvodio je predsjednik Odbora za vanjsku politiku Elmar Brok, a s njim su bili članovi Odbora za vanjske poslove i Pododbora za ljudska prava. Ovaj posjet UN-u je ostvaren u okviru redovitog dijaloga dviju međunarodnih organizacija.

Susreti s visokim dužnosnicima

Izaslanstvo se, među inima, susrelo s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, predsjednikom Opće skupštine UN-a Mogensom Lykketoftom, zamjenikom glavnog tajnika Janom Eliassonom, predstavnicima UNDP-a, šefom Delegacije EU pri UN Vale de Almeidom, hrvatskim stalnim predstavnikom Vladimirom Drobnjakom, stalnim predstavnicima država EU koje su članice Vijeća sigurnosti UN-a te s nizom drugih dužnosnika UN-a. Plenković se posebno zanimao za proces reforme Vijeća sigurnosti te dijalog o revitalizaciji rada Opće skupštine. Informirao se o stanju postupka izbora novog glavnog tajnika UN-a koji će biti biran tijekom 2016., a stupiti na dužnost 1. siječnja 2017. Trenutno postoji više od deset kandidata iz zemalja istočnoeuropske skupine. Većina sugovornika naglašava da će se najviše voditi računa o kvaliteti kandidata, a tek onda o geografskoj skupini. 

Vodeća uloga EU

Plenković je govorio o kvalitetnoj suradnji EU i UNDP-a u Ukrajini. Osvrnuo se na izazove velike izbjegličko-migrantske krize za EU te je naglasio vrijedan doprinos UNHCR-a. Govorio je i o mjerama za realizaciju održivih razvojnih ciljeva, pri čemu EU ima vodeću ulogu na globalnoj razini.