Helmut Kohl izrazio podršku prijatelju Karamarku i sestrinskom HDZ-u * Uz pomoć HDZ-a, Europska pučka stranka ponovno će biti najjača grupacija u Europskom parlamentu * Pismo potpore poslao i kandidat za predsjednika Europske komisije Jean-Claude Juncker * 12 HDZ-ovih delegeta na izbornom Kongresu EPP-a u Dublinu podržalo Junckera * Uvjerljivi pobjednik mađarskih izbora Viktor Orban uvjeren u zajedničko rješavanje nezaposlenosti mladih 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sabor-hdz-pobjednicki-zanos-vise-od-6000-clanova-daul-kohlovo-pismo-i-oliver

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-uzivo-sabor-hdz

Jedan od najvećih zagovaratelja hrvatske samostalnosti, svjetski državnik i njemački kancelar pod kojim je Njemačka ujedinjena 1989. godine, dugogodišnji predsjednik partnerskog CDU-a Helmut Kohl, uoči Sabora HDZ-a poslao je pismo potpore svom, kako sam kaže, „dragom stranačkom prijatelju Tomislavu Karamarku“ i „dragim prijateljima, članovima HDZ-a“. Kohl je nedavno - kao što se sjećate - u svome obiteljskom domu u Ludwigshafenu primio predsjednika Karamarka i međunarodnog tajnika HDZ-a Mira Kovača, o čemu je izvijestila i najtiražnija njemačka novina Bild-Zeitung.

Počasni građanin EU 

U pismu Kohl iskazuje čvrstu potporu HDZ-u i našim kandidatima na europskim izborima. Njegova želja je da što više ljudi izađe na izbore, a da Europska pučka stranka, grupacija koja okuplja narodnjačke stranke među kojima i HDZ, ponovno bude najjača snaga u Europskom parlamentu. 

- Europa je naša sudbina. Europa ostaje prostor mira i slobode, blagostanja i demokracije. U tom smislu na sve vas apeliram: borite se za to da u Europi budemo najjača snaga. Pomozite da naš zajednički kandidat Jean-Claude Juncker bude sljedeći predsjednik Europske komisije - poručio je članovima HDZ-a Helmut Kohl, inače i počasni građanin EU.

Budući predsjednik EK Juncker

Dugogodišnji premijer Luksemburga Jean-Claude Juncker - koji je na Kongresu EPP-a u Dublinu izabran za kandidata za predsjednika EK spomenuti zahvaljujući i glasovima 12-ero delegata HDZ-a predvođenih predsjednikom Karamarkom - također se pismom obratio nazočnima na Saboru HDZ-a. Ispričavši se zbog nemogućnosti dolaska u Zagreb zbog ranije preuzetih predizbornih obaveza kampanje, zaželio je našim kandidatima puno uspjeha na predstojećim europskim izborima. 

- Nadam se da će HDZ ponoviti svoj prošlogodišnji uspjeh na euroizborima. Računam na vas i na naša zajednička uvjerenja, računam da će izvrsni kandidati HDZ-a biti izabrani u EP tako da Europska pučka stranka ostane najjača politička grupacija u Europi - zaključuje Juncker u pismu. 

Potpora Viktora Orbana

Viktor Orban, nedavno treći put izabran za predsjednika mađarske vlade, ujedno i predsjednik Fidesza, stranke koja ima dvotrećinsku većinu u mađarskom parlamentu, u pismu predsjedniku Karamarku, između ostalog, kaže:

- Čvrsto vjerujem da ćemo zajedno biti u mogućnosti boriti se protiv nezaposlenosti mladih te za gospodarski rast i socijalnu pravdu. Stoga bih iskoristio priliku da Vam zaželim puno uspjeha na izborima za EP, kao i puno zdravlja i puno uspjeha u vašim visokim odgovornim dužnostima. 

Pisma Helmuta Kohla, Jean-Claude Junckera i Viktora Orbana u izvornom obliku možete pročitati klikom na imena: Kohl, Juncker i Orban.

Poruku podrške predsjedniku Karamarku i okupljenom mnoštvu video putem poslali su i brojni europski političari. Njihove video poruke objavit ćemo uskoro.