Naš eurozastupnik (i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a) Andrej Plenković uputio je pisano pitanje Europskoj komisiji u vezi izbjegličkog pritiska na Hrvatsku. Plenković je upozorio da je tijekom zadnja tri dana u Hrvatsku pristiglo oko 15.000 izbjeglica, tražitelja azila i migranata. Te istaknuo da prema njima Hrvatska postupa sukladno postojećoj pravnoj regulativi EU - temeljem koje snosi odgovornost za primarnu registraciju i zbrinjavanje migranata.

Golemi pritisak 

Dodao je da je Hrvatska - unatoč činjenici da u ovom trenutku predstavlja prije svega tranzitnu zemlju s aspekta namjere izbjeglica - suočena s golemim pritiskom na svoje ograničene smještajne, zdravstvene, prometno-logističke i druge kapacitete. Većina izbjeglica, tražitelja azila te migranata - koji se nalaze u Hrvatskoj - već ranije je ušla na teritorij EU, iako to često nije i službeno evidentirano.

Načelo solidarnosti

S obzirom da se predviđa daljnji rast dolazaka imigranata - što će svakako zahtijevati dodatnu pomoć - te na opseg i intenzitet migracijskog pritiska, velik teret odgovornosti za kontrolu vanjskih granica EU, ali i načelo solidarnosti utvrđeno među ostalim i primarnim europskim pravom, Plenković je upitao koju vrstu pomoći Hrvatska može očekivati u pogledu učinkovite provedbe mjera koje je EK predložila. Te njihove primjene na Hrvatsku u potpuno izmijenjenim okolnostima.