Predsjednik Delegacije Europskog parlamenta za odnose s Ukrajinom Andrej Plenković je - zajedno s predsjednikom Odbora za vanjske poslove Elmarom Brokom i drugim kolegama u EP-u - pozdravio oslobađanje ukrajinske zastupnice i pilotkinje Nadje Savčenko, koja je bila ilegalno pritvorena u Rusiji.

Zajedničko priopćenje

Puštanje na slobodu Nadje Savčenko u zajedničkom priopćenju za medije komentirali su predsjednik Delegacije EP za odnose s Ukrajinom Andrej Plenković, predsjednik Odbora za vanjske poslove EP Elmar Brok, izvjestitelj EP za Ukrajinu Jacek Saryusz-Wolski te potpredsjednici Delegacije EP za odnose s Ukrajinom Kaya Kallas i Tibor Szanyi:

S velikim zadovoljstvom danas smo primili vijest o oslobađanju Nadje Savčenko, ukrajinske zastupnice i pilotkinje, koja je bila oteta s ukrajinskog teritorija i ilegalno pritvorena u Rusiji protekle dvije godine.

Njezino oslobađanje rezultat je zajedničkih i nepopustljivih napora ukrajinskih vlasti i međunarodne zajednice, uključujući konstantne pozive od strane Europskog parlamenta.
Nećemo zaboraviti ni na ostale ukrajinske građane koji su bezrazložno zatvoreni u Rusiji i nastavit ćemo s pritiscima dok svi ne budu oslobođeni.

Današnje oslobađanje Nadje Savčenko šalje pozitivan signal u kontekstu predstojećih izazova mirne reintegracije privremeno okupiranih teritorija Luganska i Donjetska te ilegalno anektiranog Krima.

Potičemo sve strane da daju novi poticaj pregovaračkom procesu kako bi se u potpunosti implementirali Sporazumi iz Minska te se nadamo nastavku razgovora u okviru Normandijskog formata.

Izjavu možete pročitati na stranicama Europskog parlamenta:

http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/20160525IPR29163/MEPs-wa...