(VIDEO) U organizaciji međunarodne neprofitne organizacije i neformalne skupine Europskog parlamenta „Pomirba europske povijesti“ - čiji je potpredsjednik naš eurozastupnik Andrej Plenković - jučer je u Bruxellesu održana konferencija o zločinima komunističkih režima u poslijeratnoj Europi naziva „Justice 2.0“. Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta „Platforme europskog sjećanja i savjesti“ o međunarodnoj pravdi za komunističke zločine. Inače, na čelu neformalne skupine "Pomirba europske savjesti" je latvijska eurozastupnica Sandra Kalniete.

Zločini pod egidom komunizma

Plenković je - obraćajući se prisutnima - istaknuo da su istina i odgovornost preduvjeti za ostvarivanje europske pomirbe i solidarnosti.

- Rad skupine „Pomirba europske povijesti“ značajan je za napore usmjerene na otkrivanje zločina i nepravdi raznih totalitarnih sustava. Ova je konferencija posvećena žrtvama komunističkih sustava u nizu zemalja srednje i istočne Europe, gdje možemo vidjeti komparativna iskustva o zločinima koji nisu nikada procesuirani niti je itko proglašen odgovornim. Europski projekt mora se graditi na vrijednostima demokracije, slobode i zaštite ljudskih prava.

Nakon konferencije, Plenković je istaknuo da su ovakvi su skupovi iznimno korisni da bi se ostvarila ideja europske pomirbe, s obzirom na zločine iz Drugog svjetskog rata. Ali i na one nakon 1945. godine.

Ne zaboraviti žrtve komunističke represije

Latvijska eurozastupnica Sandra Kalniete poručila je da su demokratske vrijednosti u temelju vladavine prava.

- Danas se klanjamo žrtvama i svima onima koji su pokušali prijeći u slobodni dio Europe. Vjerujemo u dosljedno poštivanje pravne države i pravednosti te zadovoljštine žrtava totalitarističkih režima. Gdje ne postoji demokracija, ne može postojati ni vladavina prava.