Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i predsjednik Delegacije EP-a za Ukrajinu Andrej Plenković posjetio je Washington i Boston (Cambridge). U Washingtonu je održao konzultacije u State Departmentu s pomoćnicima državnog tajnika SAD-a za Europu i Aziju Bridget Brink i Brianom Hoyt Yeeom. Glavne teme razgovora bili su transatlantski odnosi, situacija u Ukrajini, politika susjedstva EU, stanje u jugoistočnoj Europi kao i predstojeći izbori u SAD-u.

ZA europski put BiH

Plenković je pojasnio stavove EP o aktualnim zbivanjima u Ukrajini, vanjskopolitičkim prioritetima nove hrvatske Vlade, izbjegličko-migracijskoj krizi, potpori Bosni i Hercegovini na putu prema članstvu u EU, te se založio za ukidanje viza za hrvatske državljane. Održao je predavanje o novoj politici susjedstva EU skupini stručnjaka za međunarodne odnose u uglednom think-tanku „Atlantic Council“. U Washingtonu se Plenković susreo i s veleposlanikom EU u SAD-u Davidom O'Sullivanom, šefom Ureda EP-a Antoineom Ripollom i predstavnicima Veleposlanstva RH u SAD-u.

Izgradnja zajedničke europske kuće

U Cambridgeu (Boston) na tradicionalnoj godišnjoj Europskoj konferenciji 2016 „Europa danas: prevelika da propadne, previše podijeljena da uspije?“ - koju zajednički organiziraju studenti Harvard Kennedy School, Harvard Business School, Harvard Law School i Tufts Fletcher School of Law and Diplomacy - Plenković je održao govor na panelu „Izgradnja zajedničke europske kuće: perspektive za istočnu Europu“. Govorio je o politikama proširenja i susjedstva EU, te o novoj Globalnoj strategiji vanjske i sigurnosne politike EU.

Plenković:

- Europska unija u svom istočnom i južnom susjedstvu suočena sa svojevrsnim vatrenim obručem - umjesto željenim prostorom prosperiteta i partnerstva - koji prijeti i njenoj stabilnosti. Stoga smatra da problem agresije na Ukrajinu, rata u Siriji te niza drugih žarišta, kao i rastuće opasnosti od terorizma treba rješavati zajedničkim vanjskopolitičkim djelovanjem EU i SAD-a u suradnji s drugim međunarodnim organizacijama i partnerima.'

O stanju u Ukrajini

Detaljno je analizirao aktualna zbivanja u Ukrajini: krizu vladajuće koalicije, provedbu Sporazuma o pridruživanju i reformske napore, kao i aktivnosti vezane za mirnu reintegraciju privremeno okupiranih područja Donbasa i Krima kroz implementaciju procesa iz Minska.

Glavni govor na konferenciji održao je bivši predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, a jedan od uvodničara bio je i povjerenik u EK nadležan za migracije, unutarnje poslove i državljanstvo u EK Dimitris Avramopolous.