Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković boravio je u službenom posjetu Sarajevu i Mostaru. Podsjetivši na dosadašnju snažnu potporu koju su BiH pružili Europski parlament, Odbor za vanjske poslove, a posebno hrvatski zastupnici, Plenković je ohrabrio vlasti BiH u provedbi Europske reformske agende. Izrazio je očekivanje da će se prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - s obzirom na članstvo Hrvatske u EU - dovršiti u lipnju. Upozorio je, nadalje, na nužnost konačnog uspostavljanja učinkovitog koordinacijskog mehanizma za europske poslove na svim razinama vlasti.

Za reforme

U cilju donošenja odluke na Vijeću EU o davanju naloga Komisiji da pripremi Mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU, Plenković je uvjeren da će odgovarajuće odluke Vijeća biti donesene na početku predsjedanja Slovačke u srpnju.

- Države članice EU pažljivo promatraju vjerodostojnost i kontinuitet reformskih poteza u zemlji i stoga je velika odgovornost na vlastima u BiH da predano rade na ispunjavanju obveza kako bi BiH mogla dobiti status kandidatkinje za članstvo u EU u 2017.

Istaknuo je važnost dovršetka i objave popisa stanovništva iz 2013. te provedbu odluke Ustavnog suda iz 2010. u vezi grada Mostara s ciljem da se postigne dogovor o održavanju lokalnih izbora i u Mostaru u listopadu 2016., kao što je predviđeno u cijeloj BiH.

Dodao je da je važno nastaviti europski put kroz provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ostvariti napredak u pogledu Akcijskog plana za članstvo u NATO-u te postići dogovor s MMF-om.

- Europski put pridonijet će stabilnosti BiH, potaknuti gospodarski rast i razvoj, kao i dostizanje viših standarda socijalne zaštite. Apeliram na stvaranje bolje investicijske klime koja će potaknuti zapošljavanje, osobito mladih, što predstavlja ozbiljan problem za zemlju.

Aktivnija komunikacijska strategija

Plenković je napomenuo da će budući rad na pripremi odgovora za Upitnik EK biti najzahtjevnija zadaća s kojom se do sada suočila administracija BiH. Pozvao je vlasti BiH da fokus aktivnosti stave i na gospodarsko-financijski aspekt integracijskog procesa - kako bi se zemlja pravovremeno pripremila za ekonomsko upravljanje na razini EU i sustav Europskog semestra. Sugerirao je i aktivniju komunikacijsku strategiju u procesu integracije u EU kako bi se građani BiH identificirali s europskim procesom.

- Ključno je postići punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH, a osobito poboljšati položaj hrvatskog naroda. Više od 20 godina nakon Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma - kao i želje za jačanjem kohezije zemlje - politički akteri u BiH mogu razmotriti, uz potporu međunarodne zajednice, i temu ustavnih reformi.

Naglasio je da bi se BiH - kao višenacionalna država - u kontekstu procesa pristupanja u EU mogla organizirati na učinkovitiji i pravedniji način, a na tragu načela koja su spomenuta u ovogodišnjoj Rezoluciji EP o BiH, uzimajući u obzir i provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, kao i potrebu donošenja izbornog zakona.

Tijekom boravka u BiH, Plenković je gostovao u Temi dana na BHTV-a i na Našoj TV u Mostaru te je dao intervju za Večernji list BiH.

NIZ SUSRETA NA VISOKOJ RAZINI

U Sarajevu su - drugog dana posjeta Izaslanstva Odbora za vanjske poslove EP-a - održani sastanci s predsjedateljem Predsjedništva BiH Izetbegovićem, predsjedateljem Vijeća ministara Zvizdićem, predsjednicima Vlada Federacije BiH i Republike Srpske Novalićem i Cvijanović, ministrom sigurnosti Mektićem, zamjenikom ministra vanjskih poslova Brkićem, zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Čolakom, supredsjedateljem Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Lovrinovićem te zastupnicima Genjcem, Džambas, Škaljićem i Podzićem, kao i predstavnicima nevladinih udruga. Izaslanstvo je razgovaralo i s posebnim predstavnikom EU Wigemarkom te veleposlanicima članica EU u BiH. Plenković se susreo se i s veleposlanikom RH u BiH Ivanom Del Vechio.