Izaslanstvo Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta - predvođeno našim eurozastupnikom (i potpredsjednikom ovog odbora) Andrejom Plenkovićem - razgovaralo je s kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom i najvišim saudijskim dužnosnicima o stanju odnosa između Saudijske Arabije i Europske unije, globalnoj sigurnosnoj situaciji te zbivanjima na Bliskom istoku i u Zaljevu.

Članovi izaslanstva susreli su se s kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom, potpredsjednikom Savjetodavnog Vijeća (Shura) Mohammedom al-Jefrijem i s 20 zastupnika Shura vijeća, ministrom pravosuđa Waleedom al-Salmaanom, tajnikom za multilateralne odnose u Ministarstvu vanjskih poslova princom Turkijem al-Kabeeom te predsjednikom Komisije za ljudska prava Bandarom al-Aibanom.

Osnaživanje gospodarske suradnje

Glavne teme susreta bile su politička situacija u Saudijskoj Arabiji te globalni sigurnosni i gospodarski izazovi. Tijekom razmjene mišljenja sa zastupnicima, kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud istaknuo je važnost suradnje u područjima zajedničkog interesa, posebno glede aktualnih nestabilnosti i žarišta u regiji te uloge Saudijske Arabije u stvaranju preduvjeta za mir. Izrazio je želju za snažnijom gospodarskom suradnjom s EU koja je glavni trgovinski partner Saudijske Arabije, a ujedno je naglasio svoju privrženost postizanju mira na Bliskom istoku kroz Arapsku mirovnu inicijativu.

Otvorena rasprava o sigurnosnoj situaciji

Eurozastupnici su sa sudijskim kraljem i saudijskim izaslanstvom održali otvorenu raspravu o sigurnosnoj situaciji u Siriji i Jemenu, a tim povodom razgovarali su i s brigadirom Ahmedom al-Assirijem - koji je glasnogovornik koalicije u Jemenu. Poručili su kako su u postojećim okolnostima potrebni prije svega potpuno poštivanje međunarodnog humanitarnog prava i političko rješenje sukoba, kao i smirivanje tenzija i obnova dijaloga između Saudijske Arabije i Irana te snažnija suradnja u borbi protiv terorizma.
Na sastanku s predsjednikom Komisije za ljudska prava Bandarom al-Aibanom zastupnici su pozvali na poštivanje ljudskih prava u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima te podsjetili na slučaj Raifa Badawija, blogera iz Saudijske Arabije koji je u 2015. bio dobitnik nagrade Saharov Europskog parlamenta za slobodu misli.

Parlamentarni dijalog

Voditelj izaslanstva Plenković izrazio je zadovoljstvo otvorenim dijalogom i razmjenom mišljenja s kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom i saudijskim dužnosnicima, te istaknuo kako je postignut dogovor o nastavku snažnijeg parlamentarnog dijaloga i suradnje s ciljem poboljšanja odnosa i razumijevanja između Europske unije i Saudijske Arabije.
- Naš je prioritet rješavanje uzroka sukoba i ratova na Bliskom istoku i u Zaljevu korištenjem sveobuhvatnih instrumenata vanjske politike EU u suradnji s našim partnerima, a posebno sa Saudijskom Arabijom - zaključio je Plenković.