Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas se u švicarskom Davosu - gdje sudjeluje na Svjetskom gospodarskom forumu - susreo s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Hrvatska - pouzdan partner i saveznik

U izjavi novinarima, predsjednik Plenković kazao je da je razgovarao o prioritetima NATO-a u ovom trenutku, po stupanju na dužnost novoga američkog predsjednika Donalda Trumpa. Kako je naglasio, glavni tajnik NATO-a Stoltenberg visoko cijeni hrvatski doprinos u Afganistanu te u operaciji na Kosovu:

- Smatra da smo pouzdan partner i saveznik.

Jačanje bilateralnih odnosa sa SAD-om

Predsjednik Plenković očekuje da će Sjedinjene Američke Države - čiji novi predsjednik Donald Trump danas priseže - i dalje imati ključnu ulogu i u NATO-u i globalno, a da će Hrvatska nastojati i dalje jačati i poboljšavati odnose s njima.

Prema informacijama koje ima i nakon što je razgovarao s glavnim tajnikom Stoltenbergom, uvjeren je da će NATO biti visoko na listi prioriteta buduće američke administracije:

- Moramo raditi distinkciju između predizborne retorike i retorike u vrijeme tranzicije i konsolidirane politike američke administracije - istaknuo je.

Zaključio je da siguran da će SAD voditi odgovornu politiku.

PLENKOVIĆ NA PANELU O JAČANJU EUROPSKOG ISTOČNOG SUSJEDSTVA

Predsjednik Plenković danas sudjeluje na panelu o jačanju europskog istočnog susjedstva - na kojem su i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz, srbijanski premijer Aleksandar Vučić i povjerenik Europske komisije za proširenje Johannes Hahn - s kojim se Plenković nakon panela i bilateralno sastaje.

Na ovogodišnji Svjetski gospodarski forum u Davosu - koji se održava od utorka, a danas mu je posljednji dan - stiglo je 55 šefova država i vlada. Okupljenima su se, među ostalima, obratili kineski predsjednik Xi Jinping, britanska premijerka Theresa May i američki potpredsjednik na odlasku Joe Biden.