Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković - kao član izaslanstva EP-a - boravio je 6. i 7. lipnja 2015. u službenom posjetu glavnom iranskom gradu Teheranu. Izaslanstvo EP-a predvodio je pak predsjednik Odbora za vanjske poslove Elmar Brok. Cilj ovog dvodnevnog boravka je potpora pregovaračkim naporima međunarodne zajednice i što skorije postizanje konačnog dogovora o cjelovitom paketu mjera ograničavanja iranskog nuklearnog programa. Te, zauzvrat, ukidanja restriktivnih mjera protiv ove zemlje. 

Razgovori s visokim dužnosnicima 

Tijekom dvodnevnog posjeta održani su sastanci s potpredsjednicom Irana dr. Masoumehom Ebtekar, predsjednikom iranskog parlamenta (Madžlis) dr. Alijem Laridžanijem, ministrom vanjskih poslova Muhamedom Džavarom Zarifom, njegovim zamjenikom (i glavnim pregovaračem za nuklearni program) dr. Madžidom Takht-Ravančijem, predsjednikom Odbora za vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost iranskog parlamenta Alaeddinom Boroujerdijem te liderom konzervativne frakcije u parlamentu dr. Kazemom Džalalijem. Eurozastupnici su se susreli s rezidentnim veleposlanicima članica EU, a Plenković je održao i poseban sastanak s hrvatskim veleposlanikom Striborom Kikerecom.

Ključni naglasci svih sastanaka - odnosi EU i Irana, zajednički napori u suzbijanju terorizma, regionalna nestabilnost na Bliskom istoku, borba protiv krijumčarenja narkotika iz Afganistana, klimatske promjene i zaštita okoliša, poštivanje ljudskih prava te ekonomska situacija u zemlji.

Regionalna i globalna sigurnost

Plenković je istaknuo da je uspješno okončanje pregovora o nuklearnom programu prilika da Iran vrati povjerenje međunarodnih partnera, ali i prilika da ukidanjem sankcija ta zemlja izađe iz međunarodne izolacije. Naglasio je da bi Iran - ispunjavanjem očekivanja i međunarodnih obveza - mogao pridonijeti regionalnoj i globalnoj sigurnosti. U kontekstu daljnjeg razvoja odnosa s EU, Plenković je podsjetio na dobre odnose Irana i Hrvatske te naglasio da EP naglasak stavlja na poštivanje ljudskih i manjinskih prava, kao i vladavinu prava.

Suradnja i rješavanje otvorenih pitanja

Iranski sugovornici su pojasnili aktualno stanje završnih razgovora u Beču o nuklearnom programu. Ostalo je, naime, nekoliko otvorenih pitanja - uključujući i nadzor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pojedinih postrojenja. Ministar Zarif je detaljno analizirao situaciju u okružju Irana - posebice u Iraku, Siriji, Jemenu, Afganistanu i Pakistanu. Iranski sugovornici izvijestili su, među inim, o konkretnim naporima koje ta zemlja ulaže u borbu protiv ISIS-a. U naporima suzbijanja terorizma i ekstremizma Iran očekuje bližu suradnju sa Zapadom. Dogovorena je daljnja parlamentarna suradnja, te posjet ministra Zarifa Bruxellesu.