Predsjednik Parlamentarnog Odbora za pridruživanje EU i Ukrajine - te voditelj EP programa potpore demokraciji u Ukrajini - Andrej Plenković bio je jedan od organizatora konferencije na visokoj razini, punog naziva ,“Tjedan Ukrajine u Europskom parlamentu“. Na konferenciji se okupilo više od 300 sudionika iz EP-a, nacionalnih parlamenata, više od 50 zastupnika iz Vrhovne Rade i civilnog društva. Riječ je o presedanu i jedinstvenom angažmanu EP-a prema jednom nacionalnom parlamentu s ciljem jačanja institucionalnih kapaciteta Vrhovne Rade u bavljenju europskim poslovima.

Predsjednici parlamenata, zastupnici…

Osim eurozastupnika Plenkovića, konferenciju su otvorili predsjednik EP-a Martin Schulz, predsjednik Vrhovne Rade Volodymyr Groysman, povjerenik za europsku susjedsku politiku Johannes Hahn, bivši predsjednik EP-a Pat Cox - koji je predstavio preporuke svog Izvješća o prijedlozima za reformu Vrhovne Rade, te predsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Elmar Brok. Među govornicima su bili i šef delegacije EU u Ukrajini Jan Tombinski, izvjestitelj EP-a za Ukrajinu Jacek-Saryusz Wolski, supredsjedatelj Parlamentarnog Odbora za pridruživanje Ostap Semerak, predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, te brojni drugi zastupnici i dužnosnici.

Za europsku Ukrajinu

Eurozastupnik Plenković je iskazao potporu suverenosti i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine te privrženost provedbi Sporazuma o pridruživanju EU i Ukrajine kao ključnog vodiča za provedbu reformi. Zauzeo se (i) za liberalizaciju viznog režima za ukrajinske državljane. Naglasio je da EP želi pomoći ukrajinskim partnerima pri transformiranju Vrhovne Rade u moderan europski parlament, posebno u poboljšanju odnosa zakonodavne i izvršne vlasti, donošenja zakona kroz primjerenu proceduru, prilagodbe pravnoj stečevini EU i transparentnosti rada.

- Za mene je u Bruxellesu svaki tjedan - tjedan Ukrajine. Zajedno s kolegama ulažem maksimalne napore za mirnu reintegraciju okupiranih područja oblasti Donjecka i Luganska te ilegalno anektiranog Krima, kao i učinkovitu provedbu Sporazuma o pridruživanju.

Tijekom prezentacije zaključaka konferencije, Plenković je pak istaknuo da je konferencija pridonijela afirmiranju Ukrajine kao političkog prioriteta EU u pogledu zaštite stabilnosti susjedstva, europskih vrijednosti i globalne sigurnosti.

Vrijedna hrvatska iskustva

Predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora Gordan Jandroković prenio je ukrajinskim kolegama recentna iskustva Hrvatske iz procesa pristupanja EU i prilagodbe hrvatskog zakonodavstva pravnoj stečevini EU. Istaknuo je da su dva ključna preduvjeta za napredak na europskom putu postizanje nacionalnog konsenzusa među svim političkim akterima o EU kao strateškom cilju te kontinuiran rad na jačanju učinkovitosti administracije koja mora biti u stanju odgovoriti izazovima prilagodbe europskim standardima.

SPORAZUM O ADMINISTRATIVNOJ SURADNJI

Plenković je predsjedao i sastankom Proširenog biroa Parlamentarnog odbora za pridruživanje koji je održan na margini „Tjedna Ukrajine“, a potpisan je i Sporazum o administrativnoj suradnji glavnih tajnika Europskog parlamenta i Vrhovne Rade.