Naš eurozastupnik (i predsjednik Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU i Ukrajine) Andrej Plenković boravio je u dvodnevnom posjetu Kijevu. Zajedno s predsjednikom EP-a Martinom Schulzom te članovima Odbora - Kajom Kallas i Tiborom Szanyijem. Glavni razlog posjeta - potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između EP-a i ukrajinskog parlamenta Vrhovne Rade.

Predsjednici dvaju parlamenata - Martin Schulz i Volodimir Grojsman - potpisivanjem Memoranduma u glavnom ukrajinskom gradu definirali su suradnju za poboljšanje ukrajinske prilagodbe zakonodavstvu EU. Te jačanje institucionalnih kapaciteta i učinkovitosti ukrajinskog parlamenta.

http://hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-bruxelles-snazno-podupire-europski-put...

Za europsku Ukrajinu

Naš eurozastupnik Plenković - koji je uime EP-a zadužen za koordinaciju potpornih parlamentarnih aktivnosti - na sastanku predstavljanja projekta podrške istaknuo je da su eurozastupnici spremni pomoći kolegama u Vrhovnoj Radi.

- Spremni smo im prenijeti iskustva u obavljanju europskih poslova. Kao i u ocjeni sukladnosti novog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU - što je jedan od glavnih ciljeva u provedbi Sporazuma o pridruživanju!

http://hdz.hr/vijest/eu/audio-apeliram-na-vladu-da-ratificira-ukrajinski...

Teritorijalna cjelovitost - mirna reintegracija

U Kijevu se izaslanstvo EP-a susrelo - osim s predsjednikom Vrhovne Rade Volodimirom Grojsmanom - i ministrom vanjskih poslova Pavlom Klimkinom, zamjenikom ministra gospodarstva Maksimom Nefjodovim te predstavnicima međunarodnih organizacija. S ministrom Klimkinom detaljno se pak razgovaralo o angažmanu međunarodne zajednice za mirnu reintegraciju privremeno okupiranih područja u ustavnopravni poredak Ukrajine, kao i dodatni sigurnosni angažman EU.

http://hdz.hr/vijest/eu/video-ukrajini-mozemo-pomoci-iskustvom-mirne-rei...

Golema humanitarna pomoć

Supredsjedatelji Parlamentarnog odbora za pridruživanje Andrej Plenković i Ostap Semerak - uz eurozastupnike Kaju Kallas i Tibora Szanyija te zastupnika u ukrajinskom parlamentu Irine Gerašenko i Viktora Galasjuka - raspravljali su o brojim pitanjima u odnosima EU i Ukrajine. Izrazili su zabrinutost za stanje ljudskih prava na nelegalno anektiranom Krimu. Istaknuli su, nadalje, važnost provedbe Sporazuma iz Minska. Poduprli su produženje restriktivnih mjera prema Rusiji do kraja siječnja 2016., kao i nedavno obnovljene razgovore u okviru Normandijskog formata. Unatoč pomoći EU - više od 223 milijuna eura - humanitarna situacija se pogoršava. Posebice na jugu i istoku Ukrajine! 

http://hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-predsjedao-sastankom-o-europskom-putu-...

Ključno - provesti reforme 

Eurozastupnici su pohvalili napore ukrajinskih vlasti u provedbi ključnih reformi - jačanje pravosuđa, sigurnosnog i energetskog sektora, decentralizacija, borba protiv korupcije i povođenja Sporazuma o pridruživanju. Potaknuli su ukrajinske kolege da jednako odlučno nastave provedbu sveobuhvatnih reformi - unatoč sigurnosnim izazovima i nepovoljnim okolnostima. 

http://hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-iz-kijeva-svima-je-u-interesu-mirno-rj...