Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove i predsjednik Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU-a i Ukrajine Andrej Plenković na konferenciji u poznatom Metropolitan klubu u Washingtonu održao je izlaganje na temu „Politika proširenja i europskog susjedstva - perspektiva EP“.

Predavanje je organizirano u suradnji Veleposlanstva Republike Hrvatske u SAD-u, Europskog instituta iz Washingtona te Ureda za vezu EP-a s Kongresom. Pribivalo je 70-ak gostiju - redom predstavnici brojnih uglednih američkih institucija, međunarodnih organizacija, akademske zajednice, civilnog društva, veleposlanstava…

Prema fleksibilnijoj politici susjedstva

Naš je eurozastupnik pojasnio proces revizije Europske sigurnosne strategije u sljedećih godinu dana te istaknuo da će nova europska politika susjedstva biti fleksibilnija - s fokusom na individualni pristup svake uključene države. Govorio je, nadalje, o provedbi Sporazuma iz Minska, europskoj reformskoj agendi Ukrajine, kao i važnoj potpornoj ulozi EP-a i parlamentarnoj suradnji. 

Osvrnuo se na humanitarnu krizu u Ukrajini i pomoć koju EU pruža toj zemlji. Predstavio je napore za stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini i pregovore o cijeni plina s Rusijom za iduću godinu. 

Za europsku BiH

Plenković je pažnju posvetio i izazovima politike proširenja - trenutnom stanju pristupanja i pridruživanja zemalja jugoistoka Europe. Komentirao je situaciju u Grčkoj i zaključke sastanka na vrhu zemalja Eurogrupe. Posebice se pak osvrnuo na stanje u Bosni i Hercegovini - u kontekstu 20. obljetnice Daytonskog sporazuma i komemoracije genocida u Srebrenici. 

Globalne teme

Inače, zastupnik Plenković boravi u radnom posjetu Washingtonu od 13. do 16. srpnja - zajedno s ostalim članovima delegacije EP-a koji organizira Europska mreža ideja. U Washingtonu će se raspravljati o transatlantskim odnosima, TTIP-u, sigurnosti i terorizmu, odnosima s Rusijom, krizi u Ukrajini i situaciji na Bliskom istoku.