Naš eurozastupnik (i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a) Andrej Plenković uputio je prioritetno pitanje Vijeću EU o slobodi kretanja radnika iz Hrvatske. U sadržaju pitanja istaknuo je, naime, da je izvješće EK iz svibnja - o djelovanju prijelaznih mjera povezanih sa slobodnim kretanjem radnika iz Hrvatske - jasno pokazalo da se ova temeljna sloboda, zajamčena europskim pravom, može početi u potpunosti ostvarivati. Bez ikakve opasnosti za ekonomske interese ostalih država članica!

0,1 posto ukupne radne snage 

Plenković je dodao da s manje od 0,1 posto ukupne radne snage u EU, hrvatski radnici ne predstavljaju ugrozu tržišta rada. Te da spomenuto izvješće pokazuje da je riječ o vrlo niskim migracijskim kretanjima - malog broja mlade i visoko obrazovane radne snage. I to u gospodarskim granama koje zahtijevaju specijaliziranu radnu snagu.

Jasna politička poruka

Hrvatska je članica EU prema čijim se državljanima sloboda kretanja primjenjuje vrlo ograničeno. Jer, 13 država članica koje su u prvoj dvogodišnjoj fazi ograničavale slobodu kretanja hrvatskih radnika individualno odlučuju o produljenju privremenih mjera. Stoga je Plenković dometnuo da Vijeće EU treba objektivno razmotriti potrebu prijelaznih mjera - kao ograničenih odstupanja od temeljnog načela slobode kretanja radnika.

Upitao je, naime, hoće li Vijeće EU - temeljem izvješća i analize EK, ali i prakse Europskog suda o restriktivnom tumačenju odstupanja od temeljnih sloboda - poslati političku poruku državama članicama da osiguraju temeljnu slobodu kretanja radnika iz Hrvatske.