Još jedno veliko priznanje našem eurozastupniku Andreju Plenkoviću i HDZ-u kao punopravnom članu Europske pučke stranke! Na strasburškom zasjedanju Europski parlament je - s 534 glasa za, 77 protiv i 12 suzdržanih - usvojio izvješće našeg eurozastupnika Plenkovića o mobilizaciji sredstava Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji (EGF) za belgijsku regiju Hainaut u iznosu od skoro milijun eura.

Plenković je pritom podsjetio da su 27. rujna 2013. godine belgijske vlasti podnijele zahtjev za financijski doprinos iz EGF-a nakon što je 708 radnika otpušteno zbog zatvaranja postrojenja Duferco i smanjenja osoblja u postrojenju NLMK koja se bave proizvodnjom metala.

Sredstva za otpuštene radnike!

Plenkovićevim usvojenim izvješćem - izrađenim u okviru Odbora za proračun - sredstva iz EGF-a imat će konkretan učinak na mnoštvo radnika koji su postali tehnološki višak u sektoru proizvodnje čelika u regiji Hainaut. Naime, otpuštanje radnika povezano je s naglim padom tržišnog udjela EU u sektoru proizvodnje čelika, kao posljedica gospodarske krize i pada potražnje za čelikom u automobilskoj i građevinskoj industriji.

Pomoć za zapošljavanje i prekvalifikaciju!

U okviru EGF-a iz općeg proračuna EU za financijsku godinu 2015. mobilizirat će se iznos od 981.956 eura, što čini 50 posto ukupnog proračuna navedenog fonda. Odobrenim sredstvima pomoći će se otpuštenim radnicima da se prekvalificiraju kako bi pronašli posao u drugim zanimanjima i sektorima.

Podsjetimo, EGF prvenstveno pomaže europskim regijama te je osnovan kako bi pružio dodatnu potporu radnicima koji su pogođeni posljedicama velikih strukturnih promjena u međunarodnoj trgovini te im pomogao u reintegraciji na tržištu rada, odnosno pri pronalasku novog radnog mjesta.