Predsjednik Vlade i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je danas u Davosu - u okviru Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) - na panelu o jačanju europskog istočnog susjedstva.

Osim njega, na panelu pod nazivom „Go East: Strengthening Europe's Neighbours“ govorili su i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz, srbijanski premijer Aleksandar Vučić i povjerenik Europske komisije za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn - s kojim se Plenković nakon panela i bilateralno sastao, čime je završio posjet švicarskom Davosu.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-s-glavnim-tajnikom-nato-stoltenbergom-hrvatska-je-pouzdan-partner-i-saveznik

http://www.hdz.hr/vijest/eu/davos-susreti-s-glavnim-tajnikom-oecd-gruzijskim-premijerom-svicarskom-predsjednicom-i

Jačanje susjedstva EU

Rasprava na panelu bila je posvećena jačanju susjedstva Europske unije. Naglasak je bio na mogućem doprinosu Europske unije u rješavanju visoke nezaposlenosti jačanjem trgovinske razmjene i investicija te programima mobilnosti i obrazovanja. Razgovaralo se o doprinosu europske politike susjedstva u suzbijanju tenzija na južnim i istočnim granicama Europske unije.

Ukratko, Hahn je na panelu naveo da je stabilizacija Zapadnog Balkana i njegovo približavanje EU zajednički cilj. “Članstvo u EU je strateški cilj. Ne ostavljate nas same na našem uglu” - uzvratio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Plenković je pak istaknuo da Hrvatska dijeli privrženost proširenju EU-a i upozorio da se ne smije otvarati prostor za populiste, dok je Porošenko rekao da Ukrajina ostaje čvrsto na putu ka EU, ali i da se EU mora držati svog dijela dogovora. Pritom se osvrnuo i na odnose Ukrajine i naše zemlje:

„Plenković je lider kakvog Europa treba“

- Imamo vrlo snažnu suradnju s Hrvatskom, Andrej Plenković je moj dobar prijatelj, a Hrvatska je vjerodostojan partner Ukrajine. Koristimo vrlo pozitivna iskustva Hrvatske u našoj borbi za neovisnost, teritorijalni integritet i suverenitet i to je veliki potencijal za bilateralne odnose, uz veliko povjerenje koje postoji između nas.

Nazvao je šefa hrvatske vlade “vrlo snažnim i strastvenim Europejcem”. “On je pravi lider kakvog  Hrvatska i Europa trebaju u ovom trenutku kada jačanje populizma postaje opasno”, zaključio je Porošenko.