Predsjednik Izaslanstva EP-a za Ukrajinu Andrej Plenković predsjedao je zajedno s kolegom Ostapom Semerakom drugim sastankom Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU i Ukrajine koji je održan u Kijevu 4. i 5. studenog. Raspravljalo se o ključnim političkim, sigurnosnim, humanitarnim, gospodarskim i reformskim temama u Ukrajini, kao i svim aspektima odnosa EU i Ukrajine. Detaljno je analizirana provedba Sporazuma o pridruživanju. Odbor je usvojio završnu izjavu i zajedničke preporuke. Semerak i Plenković održali su i konferenciju za naovinare. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-plenkovic-predsjedao-prvim-sastankom-o...

Za europsku Ukrajinu

Plenković je ponovno iskazao potporu EU naporima za mirnu reintegraciju okupiranih područja Donbasa i ilegalno anketiranog Krima, kao i provedbi Sporazuma iz Minska. Očekuje, također, nastavak ustavnih reformi i proces decentralizacije nakon lokalnih izbora. Založio se za zakone koje ukrajinski parlament (Vrhovna Rada) treba usvojiti - kako bi se ispunili preduvjeti za liberalizaciju viznog režima s EU. Dodao je da očekuje stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini 1. siječnja 2016. Podržao je daljnje napore u provedbi Europske reformske agende te potpore EP-a pri jačanju institucionalnih kapaciteta Vrhovne Rade u europskih poslovima.

Susreti na visokoj razini

Tijekom boravka u Kijevu Plenković i izaslanstvo EP-a susreli su se s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, premijerom Arsenijem Jacenjukom, predsjednikom Vrhovne Rade Vladimirom Grojsmanom, nizom ministara i drugih dužnosnika te predstavnika međunarodnih organizacija. Ukrajinski predsjednik Porošenko uručio je visoko ukrajinsko odličje Plenkoviću za zasluge u promicanju europskih ambicija Ukrajine.