U Kölnu (Njemačka) u tijeku je dvodnevni sastanak proširenog predsjedništva Kluba Europske pučke stranke (EPP) - na kojem sudjeluju voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica i eurozastupnik Davor Ivo Stier.

Njemački model gospodarskog uspjeha

Osim članova kluba pučana - kojim predsjedava Manfred Weber - sudjeluju stručnjaci i gospodarstvenici koji svjedoče o njemačkom modelu gospodarskog uspjeha te sveučilišni profesori iz područja medija i telekomunikacija. Tijekom dvodnevnog zasjedanja raspravlja se o dvije glavne teme: konkurentnosti kao ključu europske budućnosti te slobodi, pluralizmu i odgovornostima medija u digitalnom dobu. Nezaobilazna tema su i migracije s obzirom da se skup održava u Njemačkoj pa je ovom prigodom usvojeno stajalište Kluba o integraciji izbjeglica i tražitelja azila.

- Sve ove teme itekako se tiču i Hrvatske, ali i našeg susjedstva. Moramo olakšati uvjete za financiranje malih i srednjih tvrtki, jer one stvaraju osam od 10 radnih mjesta. Tvrtke i ulagači, također, očekuju efikasnu državnu upravu, ali još uvijek je previše prepreka s kojima se susreću, osobito male i „start-up“ tvrtke. Što se pak medija tiče, Europska pučka stranka zalaže se za ravnotežu između javnih i privatnih medija i, naravno, za transparentnost, pluralizam i neovisnost - istaknula je Šuica.

Naš eurozastupnik Stier sudjelovao je u izradi dokumenta kojim se potiče konkurentnost - s posebnim naglaskom na promicanje digitalne ekonomije.

Obrazovanje i inovacije

A predviđen je obilazak lokalnih tvrtki i to posjet tvornici automobila Ford gdje bi trebali vidjeti kako se primjenjuje dualni obrazovni sustav te farmaceutskoj tvrtki Bayer - gdje bi se eurozastupnici trebali upoznati kako se inovacijama može pridonijeti rastu.