Ministar unutarnjih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a dr. sc. Davor Božinović sastao se u Marakešu, gdje je boravio na UN-ovoj konferenciji o legalnim i uređenim migracijama, s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom, čija je diplomacija vrlo aktivno sudjelovala u stvaranju u ponedjeljak usvojenog Globalnog kompakta o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama.

Na inzistiranje vatikanske diplomacije

Božinović je u izjavi nakon sastanka podsjetio da je više odredbi - između 23 dogovorena cilja Kompakta - uvršteno na izravno inzistiranje vatikanske diplomacije:

- Slažemo se da je za globalni problem migracija potreban globalni odgovor kroz tješnju suradnju između država. Ne postoji drugi način da se taj izazov dugoročno svlada.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nakon-globalnog-kompakta-i-dalje-cemo-odlucno-sprjecavati-ilegalne-migracije-i

Hrvatska ne može dopustiti ilegalne migracije

Kardinala Parolina izvijestio je o pojačanom pritisku ilegalnih migranata na državnoj i EU granici koju čvrsto štitimo:

- Ali je Hrvatska svjesna da se pitanje migranata neće moći strateški riješiti na granicama, nego međunarodnim dogovorima. Sigurni smo da je s Globalnim kompaktom učinjen prvi korak u procesu reguliranja jednog od najvećih izazova s kojima se svijet suočava i s kojima će se suočavati i buduće generacije.

U MARAKEŠ S KONGRESA CDU-a

Međunarodni tajnik HDZ-a dr. sc. Davor Božinović doputovao je u Marakeš, gdje su predstavnici više od 150 država prihvatili UN-ov Globalni kompakt o sigurnim i regularnim migracijama, iz Hamburga - s 31. Kongresa Kršćansko-demokratske unije (CDU). Čestitao je u ime HDZ-a Annegret Kramp-Karrenbauer na izboru za novu predsjednicu te naše partnerske i prijateljske stranke.

S Kramp-Karrenbauer & Merkel

Susreo se i s njemačkom kancelarkom Angela Merkel, koja je CDU vodila punih 18 godina, i zahvalio joj na potpori Hrvatskoj i suradnji u okviru Europske pučke stranke (EPP), naše europske političke obitelji narodnjačko-demokršćanskih stranaka desnog centra.

- HDZ i CDU nastavljaju suradnju na dobrobit hrvatskog i njemačkog naroda i naših dviju država - istaknuo je Božinović.