Na inzistiranje našeg eurozastupnika Ivice Tolića da Europska komisija iznese izričiti stav o slučaju Franak u sporu koji su banke pokrenule protiv Republike Hrvatske na sudu u Washingtonu, EK je konačno odgovorila.

Podsjećamo, postupak u Washingtonu je u fazi utvrđivanja nadležnosti te je od velike važnosti dobiti potporu institucija Europske unije prije odluke Arbitražnog suda. Pogotovo kada se uzme u obzir odšteta koju bi Hrvatska morala platiti u slučaju gubitka spora.

Pravna pomoć

U odgovoru eurozastupniku Toliću, EK tvrdi da, na temelju načela nadređenosti, uspostavljeni arbitražni sud nije nadležan za slučaj protiv Republike Hrvatske. EK se, također, priklonila Republici Hrvatskoj te se stavila na raspolaganje za pravnu pomoć koju će Hrvatska trebati u sporu protiv banaka.

Tolić je izjavio da je dobivanje izričitog stava Europske komisije u ovom pitanju od velikog značaja za Republiku Hrvatsku te da može biti korisno u daljnjem tijeku arbitražnog postupka.

Tolićevo pitanje i odgovor EK

U privitku možete pročitati Pitanje zastupnika Ivice Toliće Europskoj komisiji i Odgovor Europske komisije zastupniku Ivici Toliću.