Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je jučer u zagrebačkom Muzeju Mimara na konferenciji „Quo vadis, Europa?“ o sadašnjosti i budućnosti Europske unije u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta.

Ukorijenjenost u politički mainstream

U svome uvodnom govoru istaknuo je da će se i Vlada i HDZ zalagati za snažnu Hrvatsku unutar snažnog europskog projekta, no što nipošto ne znači odsutnost kritičnog promišljanja suradnje na europskoj razini i čvrstog zalaganja za hrvatske nacionalne interese:

- Vjerujem u europski projekt i vjerujem da sam pobijedio i na unutarstranačkim i na parlamentarnim izborima zajedno sa svojim kolegicama i kolegama upravo na temama budućnosti i čvrste ukorijenjenosti u politički mainstream. I za to ću se beskompromisno zalagati! Pojačat ćemo komunikacijske aktivnosti glede europskog projekta, jer Hrvatska je trenutačno svojevrsni svjetionik takve politike.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/plenkovic-je-dobio-i-stranacke-i-parlamentarne-izbore-na-jasnom-programu-stvaranja

Opasnost populizma i euroskepticizma

Predsjednik Plenković upozorio je na opasnost populizma, koji sa sobom nosi i euroskepticizam:

- Europski projekt moramo pojačati upravo na snaženju povjerenja u vlade, institucije i stranke koje imaju kapacitet upravljanja bez polarizacije društva i bez neargumentiranog kritiziranja tog projekta. Uvjeren sam da je europski projekt dobar za Hrvatsku i hrvatske građane. Naravno, pritom ćemo tražiti da EU ima konkretne učinke na sve hrvatske građane, prije svega na mlade, te da bude vidljiva ne samo za ljude u Zagrebu, nego i za one koji žive u Slavoniji ili Gorskom kotaru ili otocima.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-bjelovara-prioriteti-gospodarski-rast-ravnomjeran-razvoj-svih-dijelova-hrvatske

Europska BiH - jamstvo ravnopravnosti Hrvata

Ocijenio je da je Europskoj uniji potrebna odlučnost i vizija glede politike proširenja radi - što je hrvatski interes - stabilizacije i gospodarskog razvoja zemalja u okružju te rješavanja kriznih situacija kojih ima izuzetno puno:

- Susjedi, a posebice BiH, naš su vanjskopolitički prioritet. Hrvatska će im pomoći u ispunjavanju uvjeta koji su neophodni na putu eurointegracija. Neovisno a aktualnim događajima, samo europski put može na kvalitetan način zaštititi ravnopravni položaj našeg naroda u BiH kao konstitutivnog. Ustrajat ćemo na toj politici.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zastitit-cemo-nacionalne-interese-i-hrvatske-casnike-oslobodili-smo-bih-od

Šuica: Jačanje zajedničke vanjske politike EU

Na konferenciji koju je otvorio predsjednik Plenković, sudjelovala je - između ostalih - i voditeljica Izaslanstva HDZ-a u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, koja je ocijenila da je Europska unija "poljuljana, ali ne i ugrožena" te da nam je potrebna "bolja i jača Europa":

- Jedino zajednički možemo odgovoriti na izazove kao što su imigracijska kriza ili terorizam, stoga se i zalažemo za jačanje zajedničke vanjske politike EU. U tom kontekstu, izražavam zadovoljstvo što u Hrvatskoj pobjedu na izborima nisu odnijeli populizam i euroskepticizam, nego predstavnici političkog main streama.