U St Julian's, na sjevernoj obali Malte, od 28. do 30. ožujka održavaju se studijski dani i kongres Europske pučke stranke (EPP), najveće europske političke grupacije, na kojem sudjeluju voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica te eurozastupnici Ivana Maletić, Željana Zovko i Ivica Tolić.

Zajedništvo država članica

Na Maltu su uz zastupnike Kluba EPP-a u Europskom parlamentu pozvani i čelnici europskih država među kojima je hrvatski premijer Andrej Plenković, njemačka kancelarka Angela Merkel, španjolski premijer Mariano Rajoy,  mađarski premijer Viktor Orban te svi predsjednici stranaka koji su članovi EPP-a. Među glavnim govornicima ovog skupa, po prvi put će na ovom kongresu govoriti Andrej Plenković u ulozi predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a.

Na kongresu i studijskim danima EPP-a sudjeluje 2 000 sudionika iz više od 40 zemalja s ciljem izražavanja jedinstva i zajedničkih napora na putu prema jačoj, stabilnijoj i složnijoj zajednici 27 zemalja Europske unije, a skup prati više od 250 novinara. 

Jačanje EU

Predsjednik Kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber službeno je otvorio studijske dane EPP-a. Budući da britanska premijerka Theresa May danas aktivira članak 50. Lisabonskog ugovora čime će i službeno započeti dvogodišnji proces izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, sastanak na Malti održava se u ključnom trenutku za EU. Podsjetimo, povodom 60. obljetnice potpisivanja Rimskog sporazuma, vođe europskih država su u subotu 25. ožujka potpisali Rimsku deklaraciju u kojoj ističu jedinstvo i nedjeljivost nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva. Stoga, jedna od vodećih tema kongresa i studijskih dana je budućnost Europe kao i jačanje Europske unije nakon Brexita. Na Malti se planira posljednje usuglašavanje oko jedinstvene rezolucije Europskog parlamenta o Brexitu o kojoj će se glasati na sljedećoj plenarnoj sjednici u travnju u Strasbourgu.

Fiskalna stabilnost i gospodarski napredak

Eurozastupnica Dubravka Šuica tom je prigodom izjavila:

- Glavne teme ovog skupa su jačanje obrane i sigurnosti bazirane na zajedničkim vrijednostima te naglasak na osiguravanje fiskalne stabilnosti i gospodarskog napretka za EU 27. Dakle, Europsku uniju nakon Brexita. Također se raspravlja o budućnosti Južnog susjedstva te se očekuje usvajanje rezolucije kongresa EPP-a naslovljene „Europa osigurava našu budućnost“ (Europe secures our Future).

Solidarnost, partnerstvo i kohezija

Eurozastupnica Maletić istaknula je važnost slogana „Ostvarimo uspjeh zajedno“ kongresa EPP-a na Malti te izjavila da kao najjača europska stranka pozivamo na solidarnost, partnerstvo i koheziju država članica.

- Želimo graditi jaku Europu koja odgovara na potrebe svog stanovništva i brzo reagira na sve izazove. Želimo graditi sigurno i socijalno pravedno društvo te gospodarstvo koje napreduje brže od drugih zahvaljujući sinergijskim efektima.

Nastavak reformi

Eurozastupnica Željana Zovko naglasila je da Rezolucija o Zapadnom Balkanu koja će sutra biti usvojena na Kongresu EPP-a na Malti šalje snažnu poruku za tihu većinu ovog područja te ohrabrenje za nastavak reformi, kako institucionalnih tako i gospodarskih, na putu za izlazak iz mračnog tunela prošlosti.

Stajališta i prioriteti RH

Eurozastupnik Tolić kazao je da su teme na dnevnom redu Kongresa i rasprave na panelima vrlo zanimljive.

- Brexit, razvoj situacije u Siriji i Bliskom istoku, Sjeverna Afrika, migracije, proširenje EU te zaštita vanjskih granica izravno utječu na stabilnost i sigurnost EU te svakako imaju izravan utjecaj na Republiku Hrvatsku. Važno je na kongresu EPP-a, najjače grupacije u EP-u, prezentirati i nacionalna stajališta i prioritete.