Na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta izvjestitelj Charles Tannock predstavio je nacrt izvješća o napretku Crne Gore prema Europskoj uniji. U raspravi je sudjelovala i voditeljica naše delegacije u EP-u Dubravka Šuica. 

Riješiti otvorena pitanja

Izdvojila je da Crna Gora mora riješiti pitanje granice s Hrvatskom (poluotok Prevlaka) i procesuirati ratne zločince.

- Važno je da Crna Gora tijekom pregovora s EU riješi otvorena pitanja sa susjednom Hrvatskom. Posebnu pozornost pridajem rješenju granice na Prevlaci, pravičnom obeštećenju logoraša crnogorskih logora i procesuiranje ratnih zločinaca. Te najavljujem amandmane na ovu temu. Brine me, također, izostanak medijskih sloboda te pluralizma, ali i polarizacija medija koji su temelj svakog demokratskog društva.

Provesti reforme

Šuica je istaknula pozitivnim što je Crna Gora otvorila 20 poglavlja u pregovorima s EU te pohvaljuje pozivnicu za članstvo u NATO-u - što će doprinijeti stabilnosti regije. Ali je naglasila kako Crnoj Gori predstoji još mnogo posla na europskom putu. Eurozastupnici su suglasni da je Crna Gora ostvarila veliki napredak i od svih zemalja jugoistočne Europe najbliže je ulasku u EU. No, potrebno je naglasak staviti na borbu protiv korupcije, reformu pravosuđa, slobodu medija, kao i rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima.