Voditeljica HDZ-ove delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica - potaknuta apelima Hrvatske gospodarske komore - u zastupničkom je pitanju upozorila EK na propuste Direktive o paketu aranžmana i potpomognutih putnih aranžmana kojima se ugrožavaju hrvatski hotelijeri te zatražila da se ona ponovno razmotri:

Štetne odredbe za turizam! 

- Paket aranžmanom smatrat će se sve usluge hotela osim smještaja, primjerice wellness vikend ili večera uz smještaj, a za koje je stopa poreza 25 posto, dok je za pojedinačne usluge 13 posto.
Dakle, hotel će biti podložan porezu od 25 posto za sve ono što sam pruža.

Većina ovogodišnjih aranžmana već je ugovorena, tako da bi stupanjem na snagu prijeporne Direktive naši hotelijeri bili na velikom gubitku - pojasnila je Šuica te upitala Komisiju:

Može li Komisija razmotriti ponovno ovu Direktivu i inicirati promjene kako se ne bi ugrozila budućnost hrvatskog i europskog sezonskog turizma?

Šuica se osvrnula i na članak 10. Direktive kojom pri raskidu aranžmana kupac ne bi nikad snosio financijsku štetu. Što je u suprotnosti s europskim regulama u, primjerice, avionskom prometu:

Protiv diskriminacije

- Usvajanjem ovakvog prijedloga hotelijerima bi se zabranio raskid ugovora na štetu kupca dok za zrakoplovne kompanije Direktiva o pravima potrošača to dopušta!?

Stoga je Šuica Komisiji uputila još jedno pitanje:

Zašto Komisija dozvoljava raskid ugovora na štetu kupca u Direktivi o pravima potrošača koja se odnosi na zrakoplovne kompanije dok u Direktivi o paket aranžmanima ne dozvoljava raskid ugovora na štetu kupca? Smatram da je to diskriminatorno i da potencijalno može naštetiti hrvatskom i europskom turizmu.

Pitanja koja je naša eurozastupnica uputila EK možete pročitati OVDJE.

PrivitakVeličina
20150205suica.pitanja.hotelijerstvo.pdf1.03 MB