Na jučerašnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta - ususret današnjem glasovanju - vodila se trosatna rasprava o izvješćima o napretku Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije -  kojima Europski parlament daje svoje stajalište na Izvješća o napretku Europske komisije i situacijama u pogledu njihovog pristupanja Europskoj uniji. U raspravi sa zastupnicima sudjelovao je i crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Odbor za vanjske poslove podržava važnost europskog puta za ove četiri zemlje, od kojih je najveći napredak ostvarila Crna Gora.

Poluotok Prevlaka & sukcesija vojne imovine

Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica istaknula je da je priključenje NATO-u ključne važnosti, ali da je unatoč vrlo dobrom napretku i svjesna nedavnih osvajačkih pretenzija na teritoriju Republike Hrvatske, neophodno riješiti i bilateralna pitanja, primjerice pitanje poluotoka Prevlake, zatim sukcesije bivše Jugoslavije u pogledu vojne imovine, osiguranja pravične naknade za žrtve logora, a sve prije zatvaranja preostalih pregovaračkih poglavlja.

Pohvalila je i zaključke nedavno održane treće trilaterale između Albanije, Crne Gore i Hrvatske, održane u Splitu.

Riješiti pitanja nestalih osoba

U vezi s izvješćem o Srbiji, njemački zastupnik i izvjestitelj David McAllister napomenuo je da je potrebno nastaviti reforme i nakon predsjedničkih izbora.

Eurozastupnica Šuica naglasila  je da su njegovi kompromisni amandmani obuhvatili sve traženo i pohvalila izbalansirano izvješće.

- Unatoč stoljetnim vezama s Rusijom, Srbija mora prilagoditi svoju vanjsku politiku europskoj, produbiti dijalog s Prištinom te riješiti preostala bilateralna pitanja sa susjednim državama, uključujući i Hrvatsku.

Šuica je pritom istaknula neriješena pitanja nestalih osoba te potrebu rješavanja pitanja granice, kao i sukcesije bivše Jugoslavije.

Izvješće - poticaj europskom putu

Osvrnuvši se na izvješće o Kosovu, Šuica je izjavila da je pozitivno to što je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju na snazi. Usuglasila se s tvrdnjom da Kosovo provodi reforme, no da nema dovoljno napretka u istragama o korupciji, problemima s udruženjem srpskih općina i u reformi javne uprave. Ocijenila je izvješće kao dobar poticaj kosovskoj vladi za nastavak pregovora. U vezi s izvješćem o Makedoniji, Šuica je dodala da je prioritet formiranje vlasti, isto kao i rješavanje spora s Grčkom oko imena - kako bi Makedonija nastavila europski put.

Zaključak - više EU

Zaključak rasprave jest da je prijeko potrebna veća prisutnost Europske unije u regiji - kako bi se osigurala stabilnost zemalja, imajući u vidu vrlo nestabilnu situaciju u susjednoj Bosni i Hercegovini.