(VIDEO) Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica jučer je na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu sudjelovala u raspravi o izgledima za mir na Korejskom poluotoku.

Nastavak dijaloga

Šuica je u obraćanju na plenarnoj sjednici izjavila:

- Sjeverna Koreja jedan je od najautoritarnijih i najbrutalnijih režima na svijetu. Imala sam priliku i čast prije dva tjedna biti na misiji u Južnoj Koreji u sklopu parlamentarnog Odbora za vanjske poslove i uživo se uvjeriti u želju Sjeverne i Južne Koreje za nastavak dijaloga. Tim povodom pozdravljam i posjet sjevernokorejskog vođe Narodnoj Republici Kini i očekujemo s nestrpljenjem sastanak američkog predsjednika Trumpa i sjevernokorejskog šefa države Kima što će biti presedan u svjetskoj politici. No, važno je upamtiti da bez denuklearizacije i razoružanja nema razgovora o ukidanju sankcija.

Mirno rješenje

Na nedavno održanim Olimpijskim igrama u južnokorejskom Pjongčangu sportaši dviju Koreja nastupili su pod jednom zastavom, a vlade njihovih zemalja poslale su ohrabrujuće poruke o približavanju i konačnom pronalasku mirnog rješenja sukoba, no konkretne mjere još uvijek izostaju.

Europska unija prema Sjevernoj Koreji primjenjuje politiku kritičkog dijaloga koja podrazumijeva kombinaciju sankcija i drugih restriktivnih mjera prema toj zemlji, dok u isto vrijeme održava otvorenim kanale dijaloga i komunikacije. Europska unija snažno se zalaže za razvoj dijaloga na visokoj razini, za potpunu i nepovratnu denuklearizaciju Korejskog poluotoka kroz diplomatske kanale te će vršiti pritisak na sjevernokorejske vlasti dok ne postupe po svojim međunarodnim obvezama.

Zaštita ljudskih prava

Zastupnici Europskog parlamenta oštro su kritizirali rasprostranjeno i sistematsko kršenje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji od strane autokratskih vlasti. Procjenjuje se da je oko 120.000 političkih zatvorenika zatvoreno u neljudskim uvjetima u sjevernokorejskim političkim logorima (kwanliso) gdje su izloženi raznim zločinima protiv čovječnosti. Sistematska diskriminacija protiv žena prisutna je u svim područjima života, što žene u Sjevernoj Koreji stavlja u izrazito nepovoljan i ranjiv položaj.

- Sankcije treba uzeti kao mjeru koja nisu sama po sebi svrha, ali treba ih zadržati sve dok se ne popravi stanje ljudskih prava i životni standard stanovništva i to je ono što EU mora imati na umu. Podržavam nastavak razgovora na visokoj razini, mogućnost mirnog rješenja te da nakon 64 godine primirje konačno preraste u trajni mir.

Europski parlament je do sada usvojio nekolicinu rezolucija o Sjevernoj Koreji u kojima redovito naglašava problem zaštite ljudskih prava u toj zemlji, pa i kada je fokus tih rezolucija na nuklearnom i raketnom programu azijske države. Krajem mjeseca predviđen je sastanak šefova država Sjeverne i Južne Koreje, a potom početkom svibnja sastanak između Kim Jong-una i Donalda Trumpa.