Na Odboru za vanjske poslove (AFET) Europskog parlamenta u Bruxellesu jučer su dominirale teme vezane uz energetsku uniju i sigurnost opskrbe plinom, ali raspravljalo se i o liberalizaciji viznog režima za Kosovo te o listi sigurnih zemalja.

Inovacije i diplomacija

Sudjelujući u raspravi o sigurnosti opskrbe plinom, voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica naglasila je potrebu snažnije energetske diplomacije.
- Naša uloga nije mijenjati, nego uvesti inovacije i braniti stajalište Europske komisije. To znači da trebamo pojačati regionalnu suradnju i uključiti se u pitanje plinske sigurnosti. Potrebno je pojačati klauzulu solidarnosti i ojačati energetsku diplomaciju, a najvažnija je razmjena podataka.

Energetska sigurnost

Šuica je dodala je da države članice dobro surađuju, ali potrebna je razmjena ugovora između kompanija.

- Trenutna situacija je protiv naše filozofije energetske unije, što znači da bi zemlje Baltika, te nove članice iz istočne Europe - za razliku od starih članica kao što su Njemačka, Francuska i Italija - bile u prilici otkrivati podatke iz ugovora o opskrbi plinom ako njegovim sklapanjem godišnja potrošnja prirodnog plina u predmetnoj državi članici prelazi 40 posto. Poznato je da šest zemalja istočne Europe ovisi o samo jednom izvoru plina i ovaj dokument je način da upravljamo eventualnom plinskom krizom te da „veliki igrači“ na tržištu smanje zloupotrebu svog položaja i da podliježu pravilima tržišta. Energetska sigurnost je instrument vanjske politike i kao takvog ga trebamo promatrati.

Vizni režim za Kosovo

U raspravi pak o liberalizaciji viznog režima za Kosovo istaknute su dvije glavne prepreke uočene i prilikom nedavnog posjeta Kosovu. Moraju se, naime, pokazati bolji rezultati u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te Kosovo mora ratificirati sporazum s Crnom Gorom o demarkaciji granice.

Šuica:

- Svakako smo svjesni vanjskih i unutarnjih izazova s kojima je suočeno Kosovo, opozicija i vlast već duže vrijeme ne surađuju, osim u slučaju SAPC Odbora, a europske integracije su jedini faktor koji ih ujedinjuje. Kosovo mora donijeti statut srpskih općina na sjeveru Kosova te riješiti pitanje graničnih sporazuma s Crnom Gorom. Podržavam daljnje napore oko liberalizacije viza i cijelog postupka europske integracije Kosova.

Zaključno, na sjednici Odbora za vanjsku politiku (AFET) izglasano je mišljenje o prijedlogu uredbe EP-a i Vijeća o utvrđivanju zajedničkog popisa sigurnih zemalja porijekla, kojem je eurozastupnica Šuica bila izvjestiteljica u sjeni.