Zastupnici u Europskom parlamentu pohodili su - u sklopu misije Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane - Međunarodnu pomorsku organizaciju (eng. International Maritime Organization) u Londonu. Članovi su misije Dubravka Šuica (EPP), Jytte Guteland (S&D), Jose Inacio Faria (ALDE) i Bas Eickhout (Greens).

Smanjenje stakleničkih plinova

Eurozastupnici sudjeluju na 69. sjednici Odbora za zaštitu morskog okoliša (eng. Marine Environment Protection Committee), a glavne teme su smanjenje emisija stakleničkih plinova s brodova, zagađenje zraka i energetska učinkovitost te prihvaćanje aneksa Međunarodne konvencije o sprječavanju onečišćenja s brodova.

Susreli su se s glavnim tajnikom IMO-a Kitackom Limom (Južna Koreja) i predstavnicima trećih zemalja koje su u registru IMO-a (Bahami, Japan, Liberija, Singapur i Cookovi otoci). A razgovarali su, također, s predstavnicima brodarske industrije, poput ECSA-e (Europskog udruženja brodara), Intertanka, Intercarga i BIMCO-a.

Valja istaknuti i razgovor s predstavnicima civilnog društva, poput „Seas At Risk“ i „Clean Air Task Force“ - koji se bave prometom i očuvanjem okoliša na ugroženim morima.

Prikupljanje podataka o potrošnji goriva

Šuica je izdvojila zabrinjavajuće projekcije o emisiji stakleničkih plinova te naglasila da je na sastancima središnja tema bila primjena mjera za smanjenje onečišćenja okoliša, konkretno u brodarskoj industriji.

- Ovo je prvi sastanak ove vrste nakon klimatskog sporazuma u Parizu „COP 21“ na kojem su se države dogovorile o ciljevima. Poznato je da se EU jako zalagala da odredba o emisijama iz zračnog i pomorskog prometa bude sastavnim dijelom Pariškog sporazuma, ali nisu se sve stranke usuglasile. Posebice zabrinjava projekcija da će do 2050. emisija CO2 s brodova biti šest puta veća nego 1990. Stoga je neophodno da i brodarski sektor doprinese globalnim naporima - kako bi se ispunili ciljevi klimatske politike. Iskoristili smo bilateralne sastanke kako bismo promovirali ambiciozne mjere - poput prikupljanja podataka o potrošnji goriva, energetskoj učinkovitosti - te potpuna primjeni tih mjera. A sve kako bi i brodarska industrija sudjelovala u globalnim naporima oko smanjenja emisija i smanjila globalno zatopljenje ispod dva stupnja Celzijeva.

MEĐUNARODNA POMORSKA ORGANIZACIJA

IMO je specijalizirana organizacija UN-a - osnovana 1948. Konvencijom UN-a - odgovorna za reguliranje međunarodnog pomorskog prometa i ima isključivo savjetodavnu ulogu. Cilj i svrha ove organizacije jest razmjena informacija između vlada te njihova suradnja u pomorskim pitanjima, briga o sigurnosti na moru, izrada i pomaganje u izradi normi koje se odnose na sigurnost te uklanjanje diskriminacije i nepotrebnih ograničenja na moru koje uvode pojedine vlade.