Na Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta održana je razmjena gledišta s otpravnikom poslova Misije Sjedinjenih Američkih Država pri Europskoj uniji Adamom Shubom.

Zajedničke vrijednosti

On je potvrdio američku predanost transatlantskim odnosima i izvijestio eurozastupnike o ciljevima i prilikama s obje strana Atlantika - nakon američkih izbora. Unatoč nesigurnosti zbog tranzicije prethodne administracije na novu - i činjenici da su još mnoga mjesta nepopunjena - Shub je naglasio da SAD i EU dijele zajedničke vrijednosti. Eurozastupnici su ipak imali puno pitanja o Rusiji, trgovini, odnosima s Kinom.

Za transatlantsko partnerstvo

Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica upitala je Adama Shuba o trgovini.

- Ohrabruje vaše izlaganje u vezi sigurnosne politike, odnosa prema NATO-u, zajedničkih vrijednosti koje dijelimo, opredijeljenosti za transatlantsko partnerstvo, no ostaje dvojba oko trgovinskih sporazuma i nastavka pregovora. Konkretno - o TTIP-u gdje smo bili u visokoj fazi pregovora s bivšom administracijom. Možete li prokomentirati budućnost NAFTA-e, TTP-a te TTIP-a?

Moramo biti optimistični

Shub je odgovorio da nova američka administracija revidira TTIP, ali da Capitol Hill i dalje podržava taj sporazum. Osvrnuo se i na kontekst u kojem je došlo do „zamrzavanja“ TTIP-a, objasnivši da je na kraju Obamine administracije i izbora u SAD-u i Europi došlo do promjene klime u pregovorima. Mnoge su grupe u društvu, posebice u Europi, izrazile nezadovoljstvo sporazumom.

- Moramo biti optimistični. Revidiramo TTIP - zaključio je.

O Rusiji, Turskoj, Kini…

U vezi s Rusijom, Shub je rekao da je politika te zemlje i dalje kritični problem. Rusija ne prestaje s agresivnim ponašanjem, što između ostaloga ima i ekonomske posljedice na istoku Europe. Nema naznaka da će se to ponašanje promijeniti - vodi se informacijski rat. Sankcije prema Rusiji imaju podršku Demokrata i Republikanaca na Capitolu.

Što se pak tiče Turske, SAD je smatra važnim saveznikom i cijeni napore koje Turska ulaže za vrijeme migracijske krize. No, Shub je izrazio i zabrinutost zbog ugrožavanja slobode građana i medija, napomenuvši da SAD održava stalne privatne i poslovne pregovore s Turskom. U vezi s Kinom, naglasio je da EU i SAD dijele stajalište, no da je SAD oprezna kad su u pitanju kineske investicije, i pozicioniranje Kine u Južnom kineskom moru, kao i njezin odnos s Filipinima i Vijetnamom. Rekao je da će SAD inzistirati na tome da Kina ima korektan odnos unutar Svjetske trgovinske organizacije, ali da postoji mnogo prostora za veću suradnju.

Potpora mirovnim pregovorima u Siriji

Adam Shub osvrnuo se na rat u Siriji i njegovu već sedmu godinu trajanja i napomenuo da SAD podržava mirovne pregovore. Zaključio je da je Kongres vrlo bitan čimbenik u donošenju odluka u vanjskoj politici te da igra ključnu ulogu u definiranju trgovine, ali i da je ključan za zaštitu izvoznika, potrošača, ulagača. Citiravši Churchilla, rekao je da moramo biti optimistični.