Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica suorganizirala u EP-u radionicu o programu LIFE (franc. L’Instrument Financier pour l’Environnement) koji u razdoblju od 2014. do 2020. godine ima oko 3.5 milijardi eura na raspolaganju. Cilj - borba protiv klimatskih promjena, zaustavljanje propadanja prirode i bioraznolikosti, poboljšanje okoliša, zdravlja i kvalitete života, promicanje održivog korištenja i upravljanja prirodnim resursima i otpadom, razvoj strateških pristupa razvoju i provedbi politike kao i informiranje/podizanje razine svijesti.

Osigurati održivost projekta

Šuica je istaknula da će ovaj program - iako to nije njegova primarna svrha - zasigurno pridonijeti stvaranju „zelenih“ poslova 

- Radionica je skrenula pozornost na novosti u LIFE programu - na efikasno postizanje okolišnih i klimatskih ciljeva. Mogućnost stvaranja „zelenih“ poslova bit će vrhunski alat za promociju programa. Iako LIFE program nije primarno alat za stvaranje radnih mjesta, financirani projekti pridonijet će stvaranju „zelenih“ poslova i razvoju novih „zelenih“ vještina. Treba se usredotočiti na kvalitetu projekata u zemljama članicama, ne samo na kvantitetu. EK je znatno poboljšala upravljački i kontrolni sistem projekata, no postoji još prostora za napredak - kako bi se osigurala dugotrajna održivost financiranih projekata. 

PRIMJERI DOBRE PRAKSE

Programom LIFE izravno upravlja EK. A sam program, posebice njegova komponenta za okoliš, predstavlja financijski instrument osmišljen da se koristi kao platforma za razvijanje i razmjenu najboljih primjera iz prakse. Te za kataliziranje i ubrzavanje razvojnih promjena povezanih s politikom EU o zaštiti okoliša. Program, također, predviđa i sudjelovanje trećih zemalja - jer je to jedan od načina postizanja ciljeva EU.