Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica organizirala je u Bruxellesu konferenciju, punim nazivom „Dubrovnik: Valorizacija hrvatske nematerijalne kulturne baštine u europskom kontekstu – Godina svetoga Vlaha“. Time je predstavljen ne samo grad Dubrovnik, nego i njegov zaštitnik sveti Vlaho - kojemu je ova godina i posvećena.

Konferenciji su prisustvovali predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković i politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier.

Dio europske kulturne baštine

Među sudionicima i gostima bili su hrvatski, estonski, slovenski i španjolski zastupnici te hrvatski veleposlanik u Belgiji.

„Ova je konferencija primjer kojim hrvatska nematerijalna kulturna baština postaje dio europske kulturne baštine. Bila je to prilika pokazati kolegama u Europskom parlamentu i europskoj publici kako i koliko se štuje sveti Vlaho u Dubrovniku i Hrvatskoj“, naglasila je eurozastupnica Šuica zahvalivši se svim sudionicima konferencije iz Dubrovnika kao i gostima Župe sveti Blaž iz Zagreba.

Na konferenciji je prikazan kratki filma redatelja Tonka Jovića „Grad na ruci - Dubrovnik“.

Pučani o svecu zaštitniku ljudi

O svetome Vlahu u Navarri govorio je španjolski zastupnik u Europskom parlamentu i glavni tajnik Europske pučke stranke Antonio López-Istúriz White koji je istaknuo je da je sveti Vlaho zajednička baština koju slavimo. Potpredsjednik zastupničkog kluba EPP-a u Europskom parlamentu Esteban Gonzáles Pons predstavio je vrednovanje svetoga Vlaha u Kraljevini Valenciji opisujući tradiciju blagoslova slatkiša u Španjolskoj, kao i štovanje svetog Vlaha kao zaštitnika ne samo ljudi, već i životinja.

„U vremenima kada je Europa ugrožena bolešću populizma potreban nam je moderni sveti Vlaho i njegova milost“, poručio je zastupnik Pons.

Don Stanko Lasić govorio je o Svetome Vlahu i njegovoj ulozi u biskupiji i gradu Dubrovniku, ističući kako je sveti Vlaho simbol društvene pravednosti.

Uskoro i Međunarodni centar svetoga Vlaha

Maja Nodari, povjesničarka umjetnosti i autorica većeg dijela elaborata o Festi svetoga Vlaha, upućenog od Ministarstva kulture UNESCO-u, predstavila je upravo značenje Feste svetoga Vlaha kao dijela UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine. Nadari je pozvala sve prisutne da dožive slavlje svetoga Vlaha u Dubrovniku.

Adriana Kremenjaš Daničić, predsjednica Europskog doma Dubrovnik, udruge koja je inicirala obilježavanje Godine svetoga Vlaha, predstavila je ciljeve i očekivane rezultate Godine svetoga Vlaha kao i planove za skoro otvaranje ne samo Međunarodnog centra svetoga Vlaha, već i muzej Feste svetoga Vlaha u Dubrovniku najkasnije do 2022. godine - kada se slavi 1050. godišnjica Feste.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić konferenciju je završio riječima da su građani Dubrovnika i svi štovatelji svetoga Vlaha uvjereni kako će ovaj zaštitnik, kao i u dosadašnjih tisuću godina, i ubuduće držati grad u svojoj ruci i štititi ga. 

Sve se mijenja i sve je prolazno, ali grad Dubrovnik, sloboda i sveti Vlaho ostaju Hrvatskoj, Europi i svijetu - to su i poruka i zaključak konferencije o svetome Vlahu.