Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica u Bruxellesu je ugostila posjetitelje, maturante i profesore iz Varaždina, Čakovca i Vinkovaca.

Učenici iz Prve gimnazije Varaždin, Gimnazije Vinkovci te Srednje škole Čakovec u dvodnevnom posjetu Bruxellesu imaju priliku upoznati se s radom Europskog parlamenta te razgledati najvažnije povijesne i turističke atrakcije.

Legende svjetla

Prilikom posjeta Europskom parlamentu, posjetitelji su nazočili konferenciji i predstavljanju monografije o svjetionicima „Legends of Light“ i istoimenog dokumentarnog filma, a u organizaciji hrvatskih eurozastupnica Dubravke Šuice (EPP), Ivane Maletić (EPP) te zastupnika Ivana Jakovčića (ALDE), Joze Radoša (ALDE) i Davora Škrleca (GREENS/EFA).  Knjiga „Legende svjetla“, autora Jurice Gašpara te film autora Igora Goića, objavljeni su povodom obilježavanja dvjestote godišnjice svjetionika i svjetioničara na hrvatskom Jadranu te dvjestote godišnjice paljenja svjetla na prvom svjetioniku u Savudriji.

Mladi - budućnost Hrvatske i EU

Eurozastupnica Šuica istaknula je značaj ovakvih posjeta za mlade ljude:

- Uvijek mi je drago ugostiti grupu posjetitelja iz Hrvatske, no posebno me veseli kad nam u posjet dođu mladi ljudi, u ovom slučaju srednjoškolci te osobno iskuse kako funkcionira Europski parlament, EU institucije te što se sve događa ovdje u Bruxellesu. Unija nudi brojne prednosti za mlade, stoga sam sigurna da su i naši maturanti boravkom u Bruxellesu dobili nova saznanja na koji način najbolje mogu iskoristiti sve što im pruža EU! To su individualci koji će jednog dana sjediti u Europskom parlamentu i odlučivati o budućnosti Hrvatske i EU. Stoga je nužno da upoznaju i uvide vrijednost europskih procesa.

Projekt „Afrika, možemo zajedno“

Među posjetiteljima je i poznati profesor geografije Dejan Nemčić, dobitnik nagrade Ponos Hrvatske. Naime, u želji da pomogne siromašnoj djeci Tanzanije, Kenije i Zanzibara koja se bore s malarijom, a školovanje im je nedosanjani san, profesor geografije odlučio je pokrenuti akciju za pomoć -  Projekt „Afrika, možemo zajedno“. Danas u njegovom projektu sudjeluje 50 škola iz Hrvatske, a uključeni su svi učenici i profesori. Kroz projekt se financira kupnja cjepiva protiv malarije kao i prikupljanje olovaka, bojica, bilježnica i drugog materijala.

Nemčić je izrazio posebno zadovoljstvo posjetom Bruxellesu:

- Iznimno mi je drago što smo posjetili Europski parlament, ponajviše zbog informacija i znanja koje ću moći prenijeti svojim učenicima u školi. Posebno hvala zastupnici Dubravki Šuici i njezinom uredu što su nas ugostili i omogućili da steknemo znanje o funkcioniranju Europskog parlamenta te kako zapravo djeluje Europska unija.