EU je poduzela mnogo aktivnosti s ciljem jačanja poduzetništva žena i mladih, smanjenja nezaposlenosti i samozapošljavanja, ali one se nisu pokazale učinkovitima. Jer - zaposlenost žena i dalje je ispod 60 posto, a više od sedam milijuna mladih Europljana je nezaposleno, ne školuju se i ne osposobljavaju. EU je kroz posebnu proračunsku liniju „Inicijativa za zapošljavanje mladih“ (YEI - Youth Employment Initiative), zajedno s pridruženim sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) dodijelila 132,3 milijuna eura za provedbu izravnih intervencija prema mladim osobama.

Nijedan euro nije potrošen

Naša eurozastupnica Ivana Maletić istaknula je da su se sva ta sredstva mogla koristiti za aktivnosti provedene od rujna 2013., ali Hrvatska nije iskoristila nijedan euro iz ove Inicijative. Kao ni iz ESF-a u razdoblju 2014.-2020. godine. Za Inicijativu za zapošljavanje mladih Europska komisija uplatila je još početkom 2015. predujam od 26 milijuna eura koji mora biti potrošen do svibnja 2016., u protivnom se vraća u europski proračun.
- Vlada koja je upravo otišla izgubila je svojim neradom i sporošću 200 milijuna eura iz razdoblja 2007. - 2013. - koji će Hrvatskoj biti oduzeti na kraju 2016. godine. A novoj vladi, kada su mladi u pitanju, ostavila je da u četiri mjeseca odradi ono što oni nisu mogli u tri godine, jer nijedan euro iz Inicijative za mlade nije potrošen. A ugovaranje je započelo tek na samom kraju - u studenom 2015.

Dugoročna društvena potpora

Maletić je naglasila da istim mjerama ne možemo doći do novih rezultata.

- Nije dovoljna jednokratna financijska potpora i olakšice, već je nužna dugoročna društvena potpora. Samo se sustavnim pristupom i promjenama u obrazovanju može značajno pomoći rješavanju problema nezaposlenosti i potaknuti samozapošljavanje i poduzetništvo žena i mladih!

Poduzetnički inkubator - realizacija ideja

Maletić je naglasila da je važno mlade u strukovnim školama osposobiti za otvaranje i samostalno vođenje posla, a studentima na fakultetima kroz poduzetničke inkubatore omogućiti da još na fakultetu realiziraju svoje ideje i pokrenu poslove.

- Važno je omogućiti lakši pristup financijskim sredstvima i realizaciji poslovnih ideja te donijeti konkretne mjere i odgovarajući zakonodavni okvir koji će rezultirati povećanjem udjela žena i mladih na tržištu!