Nakon rasprave na Odboru za ustavna pitanja, Europski parlament usvojio je Prijedlog za skup reformi izbornog zakonodavstva Europske unije - kojemu je cilj jačanje demokratske dimenzije europskih izbora, europskog građanstva te sustava upravljanja EU. Kao i ostvarivanje načela jednakosti - koje je trenutno narušeno zbog velikih razlika nacionalnih propisa. 

Ravnomjerna zastupljenost spolova

Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica istaknula je da je stav Europskog parlamenta da svi građani EU koji žive u inozemstvu moraju biti u mogućnosti glasovati na europskim izborima - putem interneta ili pošte - s obzirom da se nalazimo u digitalnom dobu i da se radi o temeljnom građanskom pravu. 

- Budući da je ravnopravnost žena i muškaraca jedno od temeljnih načela EU, a ugroženo je u mnogim članicama, Europski parlament predlaže da se prilikom sastavljanja lista mora poštivati ravnomjerna zastupljenost spolova.

Potrebne su reforme

Reforme predviđaju uvođenje obveznog praga u velikim članicama u rasponu od tri do pet posto, usklađeno zatvaranje birališta, uvođenje prava glasa za sve građane EU koji žive u inozemstvu, uvođenje elektroničkog i internet glasovanja, kao i mogućnosti glasovanja poštom te poboljšanje vidljivosti europskih političkih stranaka. 

Šuica:

- Jasno je kako Izborni zakon EU - usvojen davne 1976. - ne odgovara zahtjevima vremena u kojem živimo. Ne samo zbog nepostojanja kvota za podzastupljeni spol, nego i zbog - za današnje uvjete - neprikladnog načina glasovanja. Reformama izbornog zakonodavstva i pojednostavljivanjem načina glasovanja doprinijet će se većem interesu građana EU za sudjelovanjem na europskim izborima.