Transatlantski trgovinski sporazum (TTIP) između Europske unije i SAD-a i dalje je aktualna tema s obje strane Atlantika. Ciljevi TTIP-a su povećanje robne razmjene i ulaganja, oplođivanje neiskorištenog potencijala transatlantskog tržišta, rast kroz povećan pristup tržištu, usklađenost zakona i ujednačenost standarda. Prema procjenama Europske komisije, TTIP bi EU godišnje donio povećanje prihoda od 119 milijardi eura, dok bi američka ekonomija profitirala s oko 95 milijardi.

Pojačani rast ekonomija

Prednosti TTIP-a pojasnio je za Glas Slavonije naš eurozastupnik Davor Ivo Stier te istaknuo da će taj sporazum odrediti standarde koji će utjecati na cijelu svjetsku trgovinu:

- Za Hrvatsku je naravno važno biti za stolom gdje će se odlučivati o tome, a ne izvan! Zemlje poput Rusije, Brazila ili Turske malo su nervozne zbog toga što će se to reflektirati na njih, a ne utječu na taj tekst. Većom integracijom želi se stvoriti nova radna mjesta i potaknuti pojačani rast europske i američke ekonomije. Nailazimo na različite kalkulacije, ali u principu studije pokazuju upravo da će taj sporazum do toga dovesti!

http://hdz.hr/vijest/eu/video-suica-potpora-ttip-u-ali-uz-dobru-regulati...

Ulazak na američko tržište

Stier je istaknuo da je za srednje i male poduzetnike važno izjednačavanje standarda jer će moći ući i na američko tržište - što je dosad za njih bilo teško:

- Velikim tvrtkama je lakše imati dvije linije proizvodnje, jednu koja će zadovoljiti europske kriterije, a drugu američke. No za male je to bila velika prepreka, pa će im izjednačavanje standarda omogućiti ulazak na veliko i bogato tržište!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/za-ttip-ali-s-uskladenim-europskim-trzistem

http://www.hdz.hr/vijest/eu/suica-ek-prioritet-je-uskladiti-trziste-i-za...

Uspjeh ovisi o reformama

Naš je eurozastupnik kazao da se i Europska pučka stranka - najjača politička grupacija u EP-u, a kojoj pripada i HDZ - zalaže da se sporazumom ne snize europski kriteriji zaštite:

- Ispod toga se ne želi ići i to je jasan mandat europskim potrošačima. Ne treba se bojati GMO-a zbog TTIP-a jer postojeći standardi i nakon sklapanja sporazuma trebaju ostati važeći. Za Hrvatsku je važno koliko će naše kompanije biti spremne iskoristiti priliku boljeg pristupa američkom tržištu. A to ne ovisi toliko o sporazumu, koliko o reformama koje moramo provesti!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-trgovinski-sporazum-izmedu-eu-i-sad-po...