Zagreb. Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, eurozastupnik Davor Ivo Stier i predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovali su - zajedno s predstavnicima Europske komisije, civilnog i gospodarskog sektora te Američke gospodarske komore - na konferenciji, punog naziva „TTIP: što donosi Hrvatskoj, Europskoj uniji i svijetu?“ Konferenciju su pak organizirali Ured za informiranje Europskoga parlamenta u Hrvatskoj i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Potrebno više informacija

Razgovaralo se o mogućim učincima TTIP-a na hrvatsko gospodarstvo, gospodarstvo Europske unije, ali i o svjetskim gospodarskim i trgovinskim odnosima. Iznesena su različita stajališta o TTIP-u - njegovoj transparentnosti, otvorenosti i jasnoći.Kao ključni problem ističe se nedostatak transparentnosti i informacija tijekom pregovora, ali u ovoj fazi situacija je mnogo bolja, pogotovo uz podatak da bi nacionalni parlamenti na kraju trebali ratificirati sporazum.

Istaknuto je kako Hrvatska još uvijek u Saboru nema dostupnu „Sigurnu sobu“ - u kojoj bi dokumenti TTIP sporazuma bili dostupni zastupnicima i svim zainteresiranim stranama.

Standardi za svjetsku trgovinu

Dogovor o slobodnoj trgovini Europske unije i SAD-a potencijalno je najveći regionalni sporazum u povijesti. Sada je prilika da Europa i SAD definiraju standarde za svjetsku trgovinu ili će to učiniti drugi. Europa treba iskoristiti priliku i sporazumom sa SAD-om se - uz poštovanje postojećih europskih standarda - othrvati dominaciji koja nadire s Istoka.