Voditeljica delegacije HDZ/EPP u Europskom parlamentu i članica neformalne skupine „MEPs against cancer“ Dubravka Šuica organizirala je u Varaždinu, u prepunoj dvorani Županijske skupštine, petu po redu konferenciju „Fight&Win - Kako se oduprijeti raku?“.

Iskustva borbe protiv raka

Svoja profesionalna iskustva o liječenju karcinoma i radu s pacijentima prenijeli su sudionicima konferencije ugledni liječnici i javni djelatnici - pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka Domagoj Eljuga & potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ivan Ćelić - a o svojoj borbi protiv raka govorile su osnivačica portala i udruge „Nismo same“ Ivana Kalogjera Brkić & predsjednica Kluba žena liječenih i operiranih na dojci „Mammae“ Varaždin Marija Hrašćanec.

Hrvatska je, nažalost, među pet europskih zemalja s najgorim postotkom preživljavanja karcinoma, što je uvelike uzrokovano slabim odazivom na programe ranog otkrivanja karcinoma. Jer, ranom se detekcijom znatno povećavaju šanse za uspješno i primjereno liječenje.

Hvalevrijedne konferencije

Otvarajući konferenciju u Varaždinu, zastupnica Šuica istaknula je da je „Fight&Win“ odlučila pokrenuti zbog niza primjera iz svoga najbližeg okružja, ali i uslijed užasavajućih statistika o broju oboljelih:

- Veliki je problem u Hrvatskoj, ponavljamo, zabrinjavajuće maleni odaziv na već postojeće programe ranog otkrivanja, što smanjuje šanse pacijenta da nakon dijagnoze dobije pravodobno, optimalno liječenje. Moramo svi skupa biti odgovorniji prema sebi, svom zdravlju, a naposljetku i prema svojim obiteljima.

Preventivni pregledi

Pomoćnik ministra zdravstva dr. Vili Beroš napomenuo je da država radi na osnivanju onkološke mreže:

- Rano otkrivanje ove bolesti povećava šansu za izlječenje. Od svih žena oboljelih od raka, četvrtina obolijeva od raka dojke. Zdravstvo svakako prepoznaje rak kao velikog neprijatelja i nastoji i edukacijski djelovati kako bi borba bila što bolja i efikasnija jer se jako malo ljudi odaziva na preventivne preglede.

Podizanje svijesti & destigmatizacija

Dr. Ivan Ćelić govorio je o psihičkom stanju pacijentica i pacijenata, a dr. Domagoj Eljuga pozvao je sve na zdravi način života.

- Uključila sam se u ovaj projekt jer svatko svojim osobnim iskustvom i angažmanom može pridonijeti kako bi se podigla svijest i destigmatizirala ova bolest - izjavila je pak novinarka Ivana Brkić Kalogjera.

Sudionici varaždinske „Fight&Win“ konferencije podsjetili su javnost da je rak drugi uzrok smrti nakon bolesti srca i krvnih žila te su još jednom pozvali građane da se odazovu na postojeće programe ranog otkrivanja.

Nacionalni plan za borbu protiv raka

Nakon uspješno održanih „Fight&Win“ u Dubrovniku, Splitu, Osijeku, Rijeci i Varaždinu, sljedećeg tjedna slijedi još konferencija u Zadru, a velika završna konferencija održat će se 17. prosinca u Zagrebu uz potporu Vlade RH i predsjednika Plenkovića, a na kojoj će predsjednik Hrvatskog onkološkog društva dr. Eduard Vrdoljak predstaviti i Nacionalni plan za borbu protiv raka.