U nedjelju u Bruxellesu na neformalnom sastanku šefova država i vlada EU-a o migracijama i azilu, koji je sazvao predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Jučer u Strasbourgu na Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i otvorenju izložbe "Croatia's Cultural Heritage on UNESCO Lists".

http://www.hdz.hr/vijest/eu/partnerstvom-s-neeuropskim-zemljama-smanjit-cemo-migrantski-pritisak-i-rijesiti-problem

http://www.hdz.hr/vijest/eu/izlozba-o-hrvatskoj-kulturi-u-vijecu-europe-ponosni-na-nase-znamenitosti-s-popisa-svjetske

http://www.hdz.hr/vijest/eu/cilj-je-hrvatske-ulazak-u-schengen-tako-cemo-jos-bolje-stititi-svoju-vanjsku-granicu

Vanjskopolitička ofenziva

Jutros u Zagrebu, na sjednici Vlade RH, a danas popodne predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković opet u vanjskopolitičkoj ofenzivi - u radnom posjetu Velikom Vojvodstvu Luksemburga i Sudu Europske unije!

Jedino se takvim aktivnim angažmanom, a što potvrđuje i odluka Europske komisije da se ne miješa u granični spor sa Slovenijom, na međunarodnoj sceni mogu štititi hrvatski nacionalni interesi!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/odluka-europske-komisije-da-se-ne-mijesa-u-spor-sa-slovenijom-nas-je-veliki

Prijateljski i partnerski odnosi

Na današnjem sastanku s predsjednikom luksemburške Vlade Xavierom Bettelom, dvojica premijera razgovarala su o političkim i gospodarskim odnosima dviju zemalja te o jačanju suradnje u okviru Europske unije. 

- Hrvatska i Luksemburg imaju kvalitetne i prijateljske odnose. Uvijek su nas podržavali, osobito na našem putu u EU i NATO. Luksemburg je jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku proteklih 25 godina, a turistička suradnja jako je dobra - poručio je Plenković.

Sud Europske unije

Plenković se u Luksemburgu sastao i s predsjednikom Suda Europske unije Koenom Lenaertsom, kao i s hrvatskim djelatnicima toga suda - inače ključnog za primjenu i interpretaciju europskog prava, ujednačenu sudsku praksu i implementaciju europskog prava u državama članicama.

No to nipošto nije sve iz današnjeg programa!

Hrvatska - Uspješna priča

U povodu 5. obljetnice pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, predsjednik Plenković će u Bruxellesu, s početkom u 17:30, sudjelovati na konferenciji „Success Story of Croatia“, koju organizira voditeljica Kluba HDZ-a u Europskom parlamentu Dubravka Šuica (Europski parlament, Wiertzsstraat 60). 

Osim Plenkovića i Šuice, na konferenciji će sudjelovati i predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber, predsjednica EPP Women Doris Pack... Zbilja, eminentno društvo!

U 19:30, predsjednik Vlade i HDZ-a sudjelovat će na prijamu u povodu Dana državnosti, Dana Oružanih snaga te 5. obljetnice pristupanja RH Europskoj uniji (Hotel „Sofitel Brussels Europe“).

EPP, Europsko vijeće & Eurosummit

U četvrtak i petak, 28. i 29. lipnja, predsjednik Plenković - također u Bruxellesu - sudjelovat će na sastanku Europskoga vijeća i sastanku šefova država ili vlada europodručja (Eurosummit) te na summitu Europske pučke stranke, naše obitelji narodnjačko-demokršćanskih stranaka desnog centra - najjače političke grupacije na Starom kontinentu.