Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održanoj u ponedjeljak u Strasbourgu eurozastupnici su raspravljali o izvješću o kohezijskoj politici u planinskim područjima, novim instrumentima teritorijalnog razvoja u kohezijskoj politici 2014¬.-2020. te o rezoluciji „Ubrzanje provedbe kohezijske politike“ čija je autorica eurozastupnica Ivana Maletić. Rezolucija je usvojena u srijedu 11. svibnja.

Kohezijska politika značajno se promijenila za financijsku perspektivu 2014.-2020., a neke od promjena su tematska koncentracija, usmjerenost na rezultate, potreba za većom koordinacijom s ekonomskom politikom, ex-ante preduvjeti, postizanje sinergije s drugim programima, povećanje korištenja financijskih instrumenata i drugo.

Bolja kohezijska politika

Naša eurozastupnica Maletić naglasila je kako su sve ove novosti doprinijele poboljšanjima kohezijske politike, ali se od država članica traže nova znanja i drugačiji pristup. Države članice trebale su programirati na potpuno novi način, uspostaviti nove upravljačke strukture, nove procedure i nove informacijske sustave. Za sve to potrebno je vrijeme te se sada suočavamo s činjenicom da implementacija kod većine država članica tek počinje, a neke još uvijek nisu uspostavile pravila rada i procedure za nove upravljače strukture. Stoga prijeti rizik od decommitmenta već u 2017., a posebno u 2018.

- Ovom rezolucijom nikoga ne krivimo niti želimo tražiti krivca za kasni početak provedbe. Ne tražimo niti više sredstava ili produljenje N+3 pravila. Ono što tražimo jest sljedeće: ubrzano pojednostavljenje pravila i procedura, približavanje kohezijske politike potrebama krajnjih korisnika, bolju komunikaciju kako bi se povećala vidljivost kohezijske politike među građanima te rani početak programiranja za novu perspektivu kako bi već na kraju 2020. novi operativni programi bili spremni i provedba počela u prvoj godini - istaknula je Maletić.

Pravovremena implementacija

Glavna poruka Rezolucije je da je za ranu i pravovremenu implementaciju potrebna stabilnost kohezijske politike.

Maletić:

- Ako ćemo za svaku perspektivu uvoditi nova pravila programiranja, nove upravljačke strukture, nove procedure, novi informacijski sustav, ne možemo očekivati pravovremenu implementaciju. Države članice moraju odraditi domaću zadaću, što znači poboljšati sustav financijskog upravljanja, rješavati probleme koji su prepreka pripremi i provedbi projekata, provesti strukturne reforme, izgraditi bržu i fleksibilniju administraciju te ojačati administrativne kapacitete.

Politička stabilnost i reforme

Potrebno je povećati i ulogu nacionalnih parlamenata te ojačati koordinaciju i komunikaciju između Europskog parlamenta, Europske komisije i država članica. Zaključno, za ubrzavanje kohezijske politike potrebna je stabilnost politike, priprema i provedba akcijskog plana za jačanje administrativnih kapaciteta i ubrzano pojednostavljenje sustava i procedura. Također, bitno je riješiti problem zakašnjelih plaćanja iz proračuna EU te pomoći državama članicama da poboljšaju sustav financijskog upravljanja i provedu strukturne reforme. Nužno je pojačati uključenost EIB-a, u financijskom i tehničkom smislu, u pripremi projekata, nacionalnom financiranju i provedbi.

- Ponosni smo na kohezijsku politiku koju želimo učiniti bližom našim građanima - zaključila je u svom izlaganju eurozastupnica Maletić.