Naš eurozastupnik  i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković jučer je predsjedao sastankom radne skupine za Istočno partnerstvo na kojem je tradicionalno sudjelovao i povjerenik Europske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn. On je, naime, rezimirao rezultate sastanka na vrhu Istočnog partnerstva u Rigi.

Poštivati međunarodno pravo

Plenković je pak sudjelovao i na plenarnoj sjednici EP-a u raspravi o odnosima između EU i Rusije. Istaknuo je da je EU proteklih godina željela partnerstvo, suradnju i odnose s Rusijom - temeljene na međusobnom poštovanju. No, dodao je, umjesto strateškog partnera EU je zauzvrat dobila rivala, odnosno politiku „zona utjecaja“.

- To uključuje kreiranje sukoba u svom susjedstvu ili održavanje zamrznutih konflikata, podupiranje pobunjenika, okupiranje teritorija, te protivno međunarodnom pravu - čak i pripajanje Krima. Time je Moskva pokazala kako ne drži do međunarodnog prava i europskih vrijednosti - što je neprihvatljivo! Rusija nastoji razjediniti članice Europske unije igranjem na kartu trgovinskih odnosa te energetske ovisnosti!

Poruke jedinstva i potpore

Plenković je zaključio da se u ovom trenutku - i ovim izvješćem - treba poslati političku poruku jedinstva EU u potpori onim zemljama Istočnog partnerstva koje žele izabrati svoj europski put, a istovremeno dati do znanja Moskvi da njena današnja politika nije na razini odgovorne stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-na-poziv-premijera-jacenjuka-na-8-...