Snažne poruke potpore i čestitke iz Europe! Svečano obilježavanje 25. obljetnice Prvog Općeg sabora HDZ-a svojim dolaskom uveličao je predsjednik Kluba zastupnika Fidesz-a u mađarskom parlamentu Antal Rogan, kao i video porukom glavni tajnik bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) Andreas Scheuer. 

Uz zapažene govore predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, predsjednika Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ (i člana Predsjedništva) Milana Kovača, predstavnika iseljeništva Ivice Zdunića, predsjednika sestrinskog HDZ-a BiH prof. dr. Dragana Čovića - Scheuer i Rogan imali su uistinu motivirajuća obraćanja. 

https://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-kako-smo-vodeni-domoljubljem-stvo...

https://hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-hrvati-izvan-hrvatske-samo-t...

https://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-neka-se-ponovno-zagrle-domovinska...

Predstavnici njemačke i mađarske stranke prisjetili su se dugogodišnjeg savezništva njihovih stranaka s HDZ-om, istaknuli zasluge naše stranke za hrvatsku samostalnost, ali i ulazak u EU i NATO. Čestitali su, također, na pobjedi na predsjedničkim izborima te izrazili sigurnost da HDZ predvođen predsjednikom Karamarkom uskoro ostvaruje još jednu pobjedu - na parlamentarnim izborima!  

Njihove govore pogledajte u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

SCHEUER: CSU - na strani osamostaljenja RH i vjerni partner HDZ-a!

Od početka uz vas!

Vrijeme održavanja Prvog Općeg sabora HDZ-a je bilo vrijeme promjena: pad Berlinskog zida i željezne zavjese, a istovremeno u Jugoslaviji su jačali nacionalni pokreti za osamostaljenje. CSU je od početka bio na strani osamostaljenja RH i vjerni partner HDZ-a. CSU je bila prva njemačka stranka koja se 13. srpnja 1991. izjasnila za potpuno priznanje Hrvatske i Slovenije, a 23. prosinca 1991. Njemačka je priznala neovisnost obje države. Od tog dana Bavarska stoji kao partner na strani Hrvatske, a CSU na strani HDZ-a! 

Povijesno partnerstvo HDZ-CSU

Zahvaljujući ustrajnoj i snažnoj osobnosti HDZ-a, Hrvatska je primljena u NATO i EU, a u tim pristupnim pregovorima CSU je uvijek podupirao Hrvatsku. Ne postoji posljednjih godina niti jedna stranka ili izborni program kao što je CSU, koji je toliko podupirao Hrvatsku. Kao što pokazuje povijest mi smo od početka u HDZ-u imali pravog partnera. Želim čestitati na postignutom uspjehu na predsjedničkim izborima. Taj uspjeh je dobar znak za 25. obljetnicu stranke i izvrstan početak za nadolazeće parlamentarne izbore! Budite sigurni da će CSU stajati na vašoj strani i u budućnosti!

ROGAN: Hrabro se zauzmite za sebe!

Trajne, ne privremene reforme!

Zahvaljujem se na pozivu i šaljem vam pozdrave našeg premijera Victora Orbana! Mi Hrvati i Mađari smo zajedno preživjeli komunističku diktaturu, pokušali su nas naučiti da zaboravimo tko smo, da ne razmišljamo i radimo samostalno. U proteklih 25 godina hodali smo trnovitim putevima, savladali sve prepreke i uspjeli se izboriti za sebe i svoju budućnost. Uspješni smo jer smo smanjili stopu nezaposlenosti, povećali gospodarski rast i smanjili proračunski deficit. Spasili smo obitelji koje su zadužene u stranoj valuti - ne samo privremeno nego trajno. Sve to jer smo postali jedinstveni i zauzeli se za vlastite interese. Našim hrvatskim prijateljima možemo preporučiti da se u svako doba hrabro zauzmu za sebe - odnosno hrvatske nacionalne interese. Europa će biti snažna i konkurentna, ako je vode jake i samosvjesne nacije!

Presudna uloga HDZ-a 

Mađarska je uvijek podupirala hrvatska nastojanja - bilo da su to nacionalni ciljevi hrvatske državnosti ili integracijski procesi priključenja EU. HDZ je imao neizostavnu i presudnu ulogu, jer je Hrvatska s ruba rata i propadanja do danas postala modernom demokratskom državom. Siguran sam da bez HDZ-a danas ne bi bilo samostalne Hrvatske! Drago nam je da Hrvatska pokazuje sve više povjerenja HDZ-u! Čestitamo na uspjesima na EU i predsjedničkim izborima - siguran sam da će HDZ dobiti buduće parlamentarne izbore!