Uoči velike međunarodne konferencije o gospodarstvu „Hrvatska i EU - Razvojna politika 2015-2020“, predsjednik svjetski uglednog IFO instituta iz Bavarske prof. dr. Hans-Werner Sinn - koji će na konferenciji održati uvodno izlaganje - za nacionalne TV dnevnike govorio je o osnovnim smjernicama za izlazak Hrvatske iz teške gospodarske krize. HDZ-ovi ekonomski stručnjaci, kao što znate, zajedno s kolegama iz IFO instituta finaliziraju cjeloviti Program gospodarskog oporavka i zapošljavanja. A Sinn je - valja napomenuti - jedan od najuglednijih ekonomskih stručnjaka ne samo u Njemačkoj, nego i u svijetu.  

Reformama do konkurentnosti

- Pogledajte samo što je Njemačka učinila prije 10 godina. Proveli smo, primjerice, reformu tržišta rada, koja je uvela aktivirajuću socijalnu politiku. Reforme su djelomično bile teške, ali stopa nezaposlenosti se prepolovila, dok je u čitavoj eurozoni rasla. Moguće je, dakle, provesti reforme koje donose veću zaposlenost i blagostanje. U Hrvatskoj se mnogo stvari radi - krivo! Nezaposlenost je problem s kojim se treba uhvatiti u koštac! Ako samo smanjite poreze i nadomjestite to zaduživanjem i posuđivanjem, dobit ćete poticaj za potražnju - no to nije trajno rješenje. Potrebne su strukturne reforme koje će gospodarstvo učiniti konkurentnim. Problem je iseljavanje mladih, ali s otvaranjem novih radnih mjesta - oni će se početi vraćati! A jedan od problema je što prelazak iz komunizma u tržišno gospodarstvo još nije završen! - sažetak je to poruka predsjednika IFO instituta.

Za dnevnike HRT-a i RTL-a ugledni njemački gost dao je intervjue, a za Novu TV izjavu. U nastavku ih pogledajte u cijelosti: