Dominantna tema plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu ovog tjedna bila je implementacija europske energetske unije. To je naime, jedan od 10 prioriteta „Investicijskog plana za gospodarski rast Europe i stvaranje novih radnih mjesta“ predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera. Raspravi je prisustvovao i potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za energetiku Maroš Šefčovič. 

Neiskorišteni energetski potencijal

Voditeljica naše delegacije u EP-u Dubravka Šuica u raspravi je izdvojila da je na pomolu projekt energetske unije - koji bi trebao zamijeniti više od 60 godina stari projekt Zajednice za ugljen i čelik. 

- Budući da je energetski sustav u 28 država članica fragmentiran, neophodna je zajednička politika, a nedopustivo je da neke zemlje - poput Rusije - koriste svoje energetske resurse u svrhu političke trgovine i pritiska. Na jedinstvenom EU tržištu postoje velike oscilacije cijena u energetskom sektoru, a dostupnim politikama EU potrebno je poboljšati konkurentnost. Veliki neiskorišteni energetski potencijal nalazi se u obnovljivim izvorima energije te u smanjenju poreza na energiju - koji je u nekim državama članicama iznimno visok.   

Zajedničko unutarnje tržište

Eurozastupnica Šuica je naglasila da je cilj energetske unije energetska sigurnost, učinkovitost, istraživanje i razvoj, ali i zajedničko unutarnje tržište. 

- Time bi se uskladile europske energetske mreže - što bi rezultiralo uštedama, većom energetskom učinkovitosti, manjom emisijom ugljikovog dioksida i većom otpornosti na potencijalne prijetnje energetske opskrbe. Uskladile bi se i cijene energije za korisnike država članica, ali bi se i pokrenule investicije diljem EU. Iako je svaka država članica suočena s posebnim pitanjem energetske povezanosti, činjenica je da samo zajedničkim rješavanjem možemo doći do jeftinijih i učinkovitih rezultata!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-energetskom-unijom-do-investicija-i-sm...

Bolji zakonodavni okvir

Eurozastupnica Šuica je, nadalje, istaknula da se u EU uvozi više od 55 posto energije te da bi projekt europske energetske unije trebao uspostaviti energetski neovisnu Europu i, u konačnici, smanjiti cijenu energenata. 

- Boljom suradnjom na europskoj razini i uspostavljanjem zajedničkih mehanizama, postigao bi se cilj europskog energetskog tržišta. Moramo uspostaviti jasan zakonodavni okvir - kako bi se potakle investicije privatnog kapitala!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-suica-ek-lng-terminal-vazan-za-energet...

EU bespovratna sredstva

Energija u Europi je, naime, znatno skuplja nego u SAD-u, stoga je eurozastupnica Šuica istaknula da je neprihvatljivo da danas plaćamo tri puta skuplji plin i dvaput skuplju električnu energiju nego građani SAD-a.

- Pozdravljam projekte gradnje LNG terminala na Krku i izgradnju Transjadranskog plinovoda, kao i izgradnju odvojka Jadransko-jonskog plinovoda koji bi vodio plin preko Albanije u Hrvatsku. Oba projekta su u planovima Europske komisije. LNG terminal je u Junckerovom planu, a Jadransko-jonski plinovod u „Instrumentu za povezivanje Europe“ (eng. Connecting Europe facility) - što znači da konkuriraju za bespovratna sredstva. Dakle - i LNG terminal i plinovod će znatno pridonijeti energetskoj neovisnosti i Hrvatske i Europe! Te Hrvatsku pozicionirati na energetskoj karti Europe! 

http://hdz.hr/vijest/eu/suica-ek-lng-terminal-i-transjadranski-plinovod-...