LNG terminal na otoku Krku - jedan od najznačajnijih energetskih projekata u Hrvatskoj i Europi - dobio je zeleno svijetlo Europske komisije te je odobreno 102 milijuna eura bespovratnih sredstava iz EU fondova. 

Odobreno je sufinanciranje studija u iznosu od 50 posto i radova u iznosu od 27,94 posto - što ukupno vrijedi 102 milijuna eura. Realizacija se pak očekuje kroz nekoliko godina, a projektom bi se povećala energetska sigurnost i opskrba plinom ne samo Hrvatske, nego i cijele Europe.

Aktivno lobiranje za LNG

U lobiranje za LNG projekt na Krku - financiran Instrumentom za povezivanje Europe (CEF) - aktivno je bila uključena i voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica. U EP-u je, naime, ukazivala na iznimnu važnost projekta izgradnje LNG terminala. Izrazivši zadovoljstvo odlukom EK, eurozastupnica Šuica je istaknula kako se više od 55 posto energije u EU uvozi te da realizacija projekta poput LNG terminala na Krku pridonosi stvaranju tržišta za opskrbu plinom.

- Izgradnja LNG terminala na Krku nije samo pitanje energetike, to je i naše nacionalno pitanje koje će podignuti hrvatsko gospodarstvo te stvoriti preduvjeti za razvijanje novih usluga, znanja i tehnologija u području LNG-a.

POVEZIVANJE ENERGETSKIH TRŽIŠTA

Usvojeni prijedlog Europske komisije težak 444 milijuna eura za cilj ima investiranje u infrastrukturne projekte usmjerene na povezivanje energetskih tržišta, jačanje sigurnosti opskrbe i promicanja obnovljivih izvora energije. Od tog iznosa EK će financirati ukupno 18 kapitalnih projekata, a najveći dio ide na prirodni plin - koji čini 10 od 18 projekata s vrijednošću od 228 milijuna eura.

http://dubravka-suica.eu/index.php/aktivnosti/ostale-aktivnosti-u-ep/item/5871-lng-terminal-na-krku-energetska-vrata-srednje-europe

http://dubravka-suica.eu/index.php/aktivnosti/plenarna-sjednica/item/6117-pokrenimo-rast-i-zaposljavanje-investicijama-u-energetiku