Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu raspravljalo se o godišnjem izvješću o politici tržišnog natjecanja u EU. Izvjestitelj Werner Langen (Njemačka) iz redova EPP-a istaknuo je važnost tržišnog natjecanja, kao i potrebu za suradnjom između nadležnih tijela odgovornih za smjernice i sankcije. Povjerenica EK za tržišno natjecanje Margrethe Vestager naglasila je da je bitno osigurati provođenje prava tržišnog natjecanja - jer je to preduvjet za poboljšanje životnih uvjeta građana.

Jedinstveno tržište

Eurozastupnici su ukazali na važnost ujednačene implementacije promjena u svim državama članicama - s posebnim naglaskom na potporu državne administracije u procesima provedbe tržišnog natjecanja.

Naša eurozastupnica Ivana Maletić u raspravi je naglasila da je jačanje jedinstvenog tržišta temelj Europskog semestra, investicijskog plana i plana za postizanje rasta i razvoja.

- Još je puno posla pred nama vezano uz izgradnju jedinstvenog tržišta: od izgradnje jedinstvenog digitalnog tržišta, e-uprave i provedbe novih propisa javne nabave, preko energetske unije, izgradnje jedinstvenog tržišta kapitala i bankovne unije do onog najvažnijeg - daljnjeg razvoja politike tržišnog natjecanja kao temelja za razvoj jedinstvenog tržišta.

Modernizacija i inovacije

Eurozastupnica Maletić istaknula je da ulogu EP-a u pitanjima politike tržišnog natjecanja treba potpuno promijeniti te izdvojila posebno važne prijedloge sadržane u izvješću.

- U protumonopolskim postupcima pravila o novčanim kaznama definitivno treba proširiti i na odgovorne fizičke osobe. Potpuno sam suglasna da bi državne potpore bankama trebalo uvjetovati njihovim kreditiranjem malih i srednjih poduzetnika. Otvaranje izvora financiranja poduzetništva - za modernizaciju poslovanja i inovacije - preduvjet je bez kojeg nećemo pokrenuti jači rast u Europi. Politiku tržišnog natjecanja treba razviti, administrativno pojednostaviti i demokratski ojačati!