Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu nizozemski premijer Mark Rutte predstavio je prioritete šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU. Naglasio je pozitivne aspekte i rezultate EU - poput demokratskog sustava, prosperiteta i snage jedinstvenog tržišta, ali i istaknuo da Nizozemska predsjeda u vrlo teškim vremenima za EU. Situacija na istočnim granicama je složena i osjetljiva, odnos s Rusijom napet, a izbjeglička kriza na vrhuncu.

Jača kontrola vanjskih EU granica

Voditeljica naše delegacije u EP-u Dubravka Šuica na raspravi je naglasila da su europsko jedinstvo i odlučnost prioriteti za opstanak EU.

- Europa je suočena s brojnim izazovima, a nestabilnosti izvan naših granica povećavaju sigurnosne probleme. Nedavni događaji u Parizu ukazuju na potrebu za jačom kontrolom vanjskih granica, kao i velika svjetska izbjeglička kriza. Vjerujem da će Schengen opstati, ali radi njegove održivosti nizozemsko predsjedništvo treba ubrzati proces ulaska nekoliko europskih država u sustav Schengena - poput Hrvatske. Treba, također, intenzivirati suradnju s Turskom - kako bi se smanjio broj izbjeglica te uspostavio bolji nadzor izbjegličkog vala.

Niža stopa nezaposlenosti

Šuica je istaknula da se broj nezaposlenih mora svesti na što nižu razinu te se mora voditi računa o jednakosti spolova - odnosno o sudjelovanju žena u upravama tvrtki. Osvrnula se, također, na energetsku politiku EU:
- Klimatska i energetska politika treba biti usmjerena na budućnost, pogotovo nakon povijesnog sporazuma o klimi u Parizu - koji je vrlo je važan korak u ublažavanju negativnih posljedica klimatskih promjena.

Gospodarski rast - radna mjesta

Program rada nizozemskog predsjedništva usredotočen je na četiri ključna područja: migracije i međunarodnu sigurnost, zdrave financije i snažnu eurozonu, Europu koja djeluje kao inovator i stvara radna mjesta te klimatsku i energetsku politiku. Predsjedništvo želi EU koja je usredotočena na pitanja važna građanima, koja inovacijama osigurava rast i radna mjesta te EU u kojoj svi međusobno surađuju - EP, EK, države članice Europskog vijeća i država koja predsjedava kao koordinator svih aktivnosti.